Potilaan unen tukeminen sairaalassa : kyselytutkimus hoitotyöntekijöille - Vasse, Miia (My University, 2024)
Uni on ihmiselle välttämätöntä, vaikka täyttä ymmärrystä sen merkityksestä ei vielä olekaan. Erityisesti ihmisen sairastuessa sen merkitys korostuu, kun riittävä unen saanti on toipumisen kannalta merkittävää. On todettu, että sairaalassa olevan potilaan unen laatu on heikompaa ja kesto vähäisempää kuin kotona, mutta keinoja potilaan unen laadun parantamiseen sairaalassa on tutkittu vielä varsin vähän, eikä hoitotyöntekijöiden näkökulmasta juuri ollenkaan. Uneen liittyvät ongelmat voivat lisätä sairaalassaolon kestoa ja sitä kautta myös terveydenhuollon kustannuksia, puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata miten hoitotyöntekijät toteuttavat potilaan unen tukemista vuodeosastolla. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa potilaan unta tukevista hoitotyön toiminnoista. Lisäksi kuvattiin, millaisia tekijöitä hoitotyöntekijät kuvaavat potilaan unen tukemiseen liittyvien toimenpiteiden edistäjinä sekä onko hoitajien taustamuuttujilla yhteyksiä potilaan unta tukevien toimintojen toteutumiseen. Tutkimuksen aineistonkeruu toteutettiin Webropol-kyselynä kahden keskussairaalan vuodeosastoilla työskenteleville hoitotyöntekijöille syksyllä 2022. Kyselyssä oli taustatietojen lisäksi 48 kysymystä kuudesta eri osa-alueesta sekä yksi avoin kysymys, jossa vastaajia pyydettiin kuvamaan mitkä asiat edistäisivät potilaan unen tukemisen toimintojen toteutumista hoitotyössä. Kyselyyn vastasi yhteensä 129 hoitotyöntekijää, joista suurin osa oli ammatiltaan sairaanhoitajia. Aineiston analysissä käytettiin SPSS-ohjelmaa ja avoin kysymys analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Vastausten perusteella hoitotyöntekijät toteuttavat potilaan unta tukevia toimintoja pääosin hyvin. Parhaiten kaikista kyselyn osa-alueista hoitotyöntekijät kuvasivat toteuttavansa pelkoon, huoleen ja epätietoisuuteen liittyviä hoitotyön toimintoja, kun taas hoidon toteutukseen liittyvän epämukavuuden hoito toteutui heikoiten. Hoitotyöntekijöiden taustamuuttujilla todettiin olevan vain jonkun verran yhteyksiä unta tukevien toimintojen toteutumiseen. Unen tukemista edistäviksi teemoiksi kuvattiin hoitoympäristöön liittyvät tekijät, potilaiden sijoittelu osastolla, resursseihin liittyvät tekijät, unta tukevat apuvälineet sekä hoitokulttuurin tarkastelu ja potilaan unen tukemiseen liittyvä koulutus.
Keywords: Hoitotyön toiminnot, kyselytutkimus, unen tukeminen, uni, potilas, sairaala