The Impact of Buy-and-build Strategy on Private Equity Exit Valuations - Ahmala, Aleksi (My University, 2025)
A private equity (PE) backed buy-and-build (B&B) strategy is an inorganic growth approach where a PE firm acquires a platform company and subsequently expands it through multiple add-on acquisitions before exit. This strategy aims to create value through operational synergies, market consolidation, improving efficiency and scaling operations, ultimately increasing the company’s valuation at exit. The success of this growth approach depends on strategic selection of platform and add-on acquisitions, effective integration and market conditions. While B&B strategies can lead to higher exit valuations in IPOs, trade sales or secondary buyouts, excessive acquisitions may introduce operational complexity and integrations risks, potentially limiting exit returns. Private equities frequently engage in B&B strategies, acquiring multiple add-ons to enhance exit profits. However, there is limited empirical evidence on whether these strategies systematically result in higher valuations at exit. This research examines the effect of B&B strategies on PE exit valuations, focusing on how multiple add-on acquisitions impact exit multiples and absolute valuations. Additionally, this thesis will explain the key value creation mechanisms in B&B strategy. This study employs a quantitative research design using OLS regression analysis on a hand-collected sample of private equity-backed platform acquisitions from the Bloomberg Terminal, covering the period from 1990 to 2024. The analysis compares platforms that pursued a B&B strategy—measured through the presence and number of add-on acquisitions—with those that remained standalone. By examining both absolute exit valuations and valuation multiples, the study assesses whether B&B activity contributes to improved exit outcomes. Additional variables, such as platform size, entry pricing, holding period, sector, region, and macroeconomic timing, are included to control for deal-level and contextual heterogeneity. The findings offer insights into whether inorganic growth strategies systematically enhance value at exit, and under what conditions they are most effective.

Pääomasijoitusyhtiöiden (PE) tukema "buy-and-build" (B&B) -strategia on epäorgaanisen kasvun lähestymistapa, jossa pääomasijoittaja ostaa alustayhtiön ja laajentaa sitä useilla lisäyrityskaupoilla ennen irtautumista. Tavoitteena on luoda arvoa operatiivisten synergioiden, markkinakonsolidaation, tehokkuuden parantamisen ja liiketoiminnan skaalaamisen kautta, mikä lopulta nostaa yhtiön arvostusta exit-hetkellä. Tämän kasvustrategian onnistuminen riippuu alustayhtiön ja lisäyritysten strategisesta valinnasta, tehokkaasta integraatiosta sekä markkinaolosuhteista. Vaikka B&B-strategiat voivat johtaa korkeampiin exit valuaatioihin pörssilistautumisissa, yrityskaupoissa tai toissijaisissa ostoissa, liialliset yritysostot voivat tuoda mukanaan operatiivista monimutkaisuutta ja integraatioriskejä, mikä voi rajoittaa exit tuottoja. Pääomasijoitusyhtiöt hyödyntävät usein B&B-strategioita parantaakseen exit-hetken tuottoja hankkimalla useita lisäyrityksiä. Kuitenkin empiirinen näyttö siitä, johtavatko nämä strategiat järjestelmällisesti korkeampiin arvostuksiin exit hetkellä, on rajallista. Tämä tutkimus tarkastelee B&B-strategioiden vaikutusta pääomasijoitusten irtautumisvaluointeihin, keskittyen siihen, miten useat lisäyrityskaupat vaikuttavat exit kertoimiin ja absoluuttisiin valuointeihin. Lisäksi tutkielmassa käsitellään B&B-strategian keskeisiä arvonluontimekanismeja. Tutkimuksessa käytetään kvantitatiivista tutkimusasetelmaa ja OLS-regressioanalyysiä käsin kerättyyn pääomasijoitusten alustayhtiöaineistoon Bloomberg Terminalilta, kattaen vuodet 1990–2024. Analyysi vertailee alustoja, jotka toteuttivat B&B-strategiaa (mitattuna lisäyrityskauppojen lukumäärällä ja olemassaololla), sellaisiin alustoihin, jotka pysyivät yksittäisinä toimijoina. Tarkastelemalla sekä absoluuttisia exit valuaatioita, että arvotus kertoimia tutkimus arvioi, parantaako B&B-toiminta exit tuloksia. Lisäksi mallissa kontrolloidaan esimerkiksi alustayhtiön koon, sisäänostohinnan, pitoajan, toimialan, maantieteellisen alueen ja makrotaloudellisen ajoituksen vaikutuksia. Tulokset tarjoavat näkemyksiä siitä, parantaako epäorgaaninen kasvustrategia järjestelmällisesti exit-hetken arvoa ja millaisissa olosuhteissa se on erityisen tehokasta.
Keywords: Private equity, buy-and-build, add-on acquisitions, exit valuation, M&A, inorganic growth, pääomasijoitus, buy-and-build, lisäyrityskaupat, exit valuaatio, M&A, epäorgaaninen kasvu