Isien työn ja perheen yhdistäminen : Miesjohtajien näkökulma - Backman, Henna (My University, 2021)
Naisjohtajien työn ja perheen yhteensovittamista on tutkittu paljon. Sen sijaan miesjohtajien työn ja perheen yhdistämistä ei ole juurikaan tutkittu. Vaikka isyydestä on käyty keskustelua pohjoismaisessa kontekstissa, niin asiaa on käsitelty todella vähän johtajuuden kontekstissa ja tästä syystä muodostui tämä tutkimus. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten miesjohtajat yhdistävät työ- ja perhe-elämän. Tutkimus tuo esille, miten miesjohtajat kuvailevat työn ja perheen yhteensovittamisen edistäviä ja ehkäiseviä tekijöitä sekä millaisia perhe- ja työelämän helpottavia käytäntöjä organisaatiolla on miesjohtajien kokemusten mukaan. Tutkimus toteutettiin vuonna 2020. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta miesjohtajaa. Haastateltavat ovat toimineet esimiestehtävissä alle kymmenen vuotta ja heillä on alle yläkouluikäisiä lapsia. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Aineisto analysoitiin teemoittain. Miesjohtajat näkevät työn ja perheen yhteensovittamisen ennen kaikkea työntekijän omana vastuuna. Miesjohtajien näkemyksen mukaan yhteiskunnan ja työpaikan on lisäksi mahdollista luoda alustoja työn ja perheen yhteensovittamisen onnistumiseen.
Keywords: isyys, johtajuus, perhevapaat, tasa-arvo, työn ja perheen yhdistäminen