Holoninen moniagenttijärjestelmä tietämyskannalla - Akpinar, Feridun (My University, 2022)
Tietämysgraafiin perustuva holoninen moniagenttijärjestelmä on moniagenttijärjestel- män variantti, jossa agentti korvataan itsesimilaarisella holonilla. Holonin holarkisen rakenteen ansiosta järjestelmä sopii parhaiten monimutkaisille moniagenttiongelmille. Tietämysgraafi on matemaattiseen graafiin perustuva tietämyskanta, joka säilyttää ja tarjoaa tietämystä järjestelmälle ilman että tietämystä tarvittaisiin sulattaa järjestel- män logiikkaan. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on toteuttaa esimerkki järjestelmä holonisella moniagenttijärjestelmällä ja tietämysgraafilla. Opinnäytetyössä arvioidaan tietämysgraafiin perustuvien holonisten moniagenttijärjestelmien tulevaisuutta, niiden tarjoamia etuja ja heikkouksia. Tutkimuskysymysten vastaamiseksi suoritettiin kolme eri koetta, joissa kerättiin sekä syventävää että yleistietoa järjestelmän laajennettavuu- desta ja käytettävyydestä. Järjestelmän laajentamisessa tarkkailtiin uusien ominaisuuk- sien lisäysprosessia ja sen vaikutusta muihin järjestelmän osiin. Käytettävyyskokeissa testattiin käytettävyyttä ja etsittiin poikkeamia muista järjestelmistä. Tietämysgraaafiin perustuvaa holonista moniagenttijärjestelmää on ominaisuuksiltaan helppo laajen- taa sekä älyllisesti että rakenteellisesti. Holarkia helpottaa laajojen monimutkaisten ongelmien suunnittelua. Tietämysgraafi eristää tietämyksen järjestelmän koodista ja integroi sen suoraan järjestelmään erillisenä itsenäisenä komponenttina. Tällaisilla järjestelmillä on käyttöä ja tulevaisuutta etenkin laskennallisesti hajautettavien on- gelmien ja moniagenttiongelmien parissa. Tietämysgraafiin perustuvien holonisten moniagenttijärjestelmien uskotaan yleistyvän tulevaisuudessa.
Keywords: Tietämyskanta, Holoninen moniagenttijärjestelmä, Holoni, Resurssien allokointijärjestelmä