Kartellia vai kilpaurheilua? : Suljettu Liiga ja sen kilpailuoikeudelliset ongelmakohdat - Sankari, Matti (My University, 2025)
Keväällä 2024 Suomen Jääkiekkoilijat ry jätti toimenpidepyynnön Kilpailu- ja kuluttajavirastolle koskien Liigan, sen osakkaiden sekä jääkiekkoliiton toimintaa kotimaisen jääkiekon sarjajärjestelmän saralla. Pelaajayhdistys koki suljetun liigan rikkovan kilpailulainsäädäntöä. Alkukesästä Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotti aloittavansa tarkemman selvityksen asiasta. Liigan voidaan tulkita olevan suomalaisessa jääkiekossa määräävässä markkina-asemassa, jolloin sen täytyy noudattaa niin kansallista kuin Euroopan unioninkin lainsäädäntöä menettelyssään. Tutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää, onko tapauksessa ollut kyseessä määräävään markkinaaseman väärinkäyttöä, kilpailunrajoitusta tai kartellitoimintaa. Tutkimus on metodiltaan lainopillinen. Pyrin lainsäädännön ja oikeuskäytännön kautta selvittämään Liigan toiminnan oikeellisuutta ja tämän myötä myös ennakoimaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston ratkaisua. Tutkimuksessa pureudutaan kilpailuoikeuden ja urheilun väliseen suhteeseen niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, minkä lisäksi siinä tutkitaan Liigan lisenssiehtoja erityisesti siitä näkökulmasta, ovatko ne oikeudenmukaisia ja miten ne toteutuvat nykyisellään. Lisäksi pohdin tutkimuksessa Liigan sarjajärjestelmän toimivuutta ja sitä, miten sitä voisi mahdollisesti parantaa.
Keywords: urheiluoikeus, kilpailuoikeus, kartelli, määräävä markkina-asema