Vartiovuori-kiista : Ympäristöliikkeen ja kansalaisaktivismin nousu 1980-luvun Turussa - Tolonen, Anna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksessani tarkastelen Turussa vuonna 1981 käytyä Vartiovuori-kiistaa, joka syttyi Suomen Talousseuran aloittaessa Vartiovuoren puistoalueelle sijoittuvalla tontillaan kiistellyn rakennushankkeen. Rakennushanketta syntyi vastustamaan uudenlainen kansanliike, joka käytti keinonaan Turussa ennennäkemätöntä suoraa toimintaa, joka näkyi kaupunkitilassa mielenosoituksina ja päättyi Talousseuran puistotontin valtaukseen. Tutkin kansanliikettä osana laajempaa ympäristötietoisuuden ja kansalaisaktivismin nousua Suomessa 1980-luvun alussa. Tarkastelen liikkeen syntyä, toimintaa ja jälkivaikutusta käyttäen lähdeaineistona sanoma- ja aikakauslehtiä, muistitietoaineistoa ja viranomaisdokumentteja. Vuoden 1981 lehtiuutisointia seuraamalla on mahdollista muodostaa kokonaiskuva kiistan lähtökohdista sekä puistoa puolustamaan nousseen Vartiovuori-liikkeen aktivoitumisesta ja toiminnasta. Arkistoaineistosta tulee esiin kaupungin virallinen kanta suoran toiminnan käyttämisestä. Muistitietoaineiston muodostavat historiikit ja haastattelut kertovat millaiseksi vuonna 1981 nähdyn suoran toiminnan jälkivaikutus Turussa muodostui. Vartiovuori-liikkeen syntyminen sijoittuu ajankohtaan, jolloin Suomessa 1970-luvun lopussa alkanut ympäristöaktivismi oli kiivaimmillaan. Turussa alkaneen kansalaistoiminnan katalysaattoreina toimivat myös kaupungin kunnallispolitiikassa alkanut kriisi, siitä kertova uutisointi ja ympäristötietoisuuden nopea leviäminen vuoden 1980 ympäristö-vuoden myötä. Kiistan näyttämöiksi muodostuivat yhtä lailla Turun kaupunkitila kuin tiedotusvälineiden tuoma julkisuus. Vartiovuori-liikkeen suoralla toiminnalla pyrittiin puistotontin suojelun ohella vaikuttamaan kunnallisen demokratian tilaan ja kaupunkilaisten mielipiteen huomioimiseen. Liikkeen toiminnan jälkivaikutus näkyi liikkeen toimijoiden ja tukijoiden nousemisena Turun kaupunginvaltuustoon ja kaupunkilaisten aktivoitumisena oman lähiympäristönsä puolesta. Liikkeen toiminnan kautta Turun vaihtoehtoihmiset löysivät toisensa ja kaupunkiin syntyi uudenlaista vaihtoehtoista, puoluepolitiikasta vapaata kansalaistoimintaa. Vartiovuori-kiistassa koettiin päätös jo 1980-luvun alkupuolella, mutta siihen kytkeytyvä Rettiginrinteen tonttikiista syttyi uudestaan 2000-luvulla alkaneen rakennushankkeen muodossa. Uusi kiista yhdisti Turun ympäristötoimijoita ja aiheutti uuden kansanliikkeen nousemisen.