Alihintainen luovutus osakeyhtiölle : Luovuttajan ja osakeyhtiön verotus - Heinonen, Inka (My University, 2025)
Osakkaan tekemästä alihintaisesta luovutuksesta osakeyhtiölle ei ole suoraa oikeusnormia, mistä syystä oikeustila nojaa tällä hetkellä vahvasti oikeuskäytäntöön ja erityisesti ratkaisuun KHO 2009:66, jonka voidaan katsoa sekä muuttaneen että yhtenäistäneen oikeuskäytäntöä. Tutkielman keskeisenä tutkimuskysymyksenä on, miten alihintaista luovutusta kohdellaan sekä osakkaan että osakeyhtiön verotuksessa. Toisena tutkimuskysymyksenä tarkastellaan, miten verotus muuttuu, jos luovutus tehdään poiketen osakeyhtiön omistuksen suhteesta. Aluksi tutkielmassa kartoitetaan, millaisia eri vaihtoehtoja oikeuskirjallisuudessa ja oikeuskäytännössä on esitetty alihintaisen luovutuksen verotuksesta. Tällöin arvioidaan niitä perusteita, joiden nojalla verotuksessa voitaisiin poiketa kauppakirjaan merkitystä kauppahinnasta silloin, kun luovutus tapahtuu osakkaalta tämän omistamalle osakeyhtiölle. Tämän jälkeen käsitellään sekä osakeyhtiön että luovutuksen tehneen luonnollisen henkilön verotusta. Tutkielman viimeisessä käsittelykappaleessa käsitellään luovutuksia, joissa luovutus tehdään osakeyhtiölle, jossa luovuttajalla ei ole osakasasemaa, tai joissa luovutus tapahtuu omistuksen suhteesta poiketen. Lopuksi johtopäätökset kootaan yhteen kappaleeseen, jossa korostuvat verotuksellisen kohtelun erot sen perusteella, onko kyse osakkeenomistajasta vai ei. Tutkielma on rajattu siten, että tutkimuksen kohteeksi on valittu luonnollisen henkilön alihintainen luovutus osakeyhtiölle. Näin ollen tilanteet, joissa yhtiön osakas on juridinen henkilö, on jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Tämän lisäksi tutkielmassa ei syvemmin keskitytä lahjaverotukseen, vaan sitä käsitellään ainoastaan siltä osin, kuin lahjaverovelvollisuus voi syntyä alihintaisen luovutuksen seurauksena.
Keywords: alihintainen kauppa, alihintainen luovutus, luovutusvoitto, varainsiirtoverotus, apportti