Tekoäly radiologiassa - Huhtanen Heidi; Nyman Mikko; Karlsson Antti; Hirvonen Jussi (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Erilaiset tekoälymenetelmät kehittyvät nopeasti, ja niiden käyttö myös lääketieteessä lisääntyy. Syväoppimisessa (deep learning) voidaan käyttää yhä laajempia (syvempiä) hermoverkkoja, jotka mahdollistavat aikaisempaa monimutkaisempien tehtävien ratkaisemisen. Teknisen kehityksen ansiosta tekoälytutkimus onkin nykyisin mahdollista myös yksittäisissä akateemisissa keskuksissa ilman mittavia kustannuksia. Radiologian alalla tekoälymenetelmien tutkimus on lisääntynyt viime vuosina eksponentiaalisesti. Suurin osa menetelmistä liittyy kuvien automaattiseen analysointiin, kuten poikkeavien löydösten tunnistukseen ja luokitteluun sekä rakenteiden segmentointiin. Tekoälymenetelmät tuskin korvaavat radiologin tekemää työtä lähitulevaisuudessa, mutta ne voivat tehostaa toimintaa ja vähentää inhimillisiä virheitä.