Etähallittavan ja tallentavan kamerajärjestelmän kehittäminen ja käyttö lintulajien vierailun havainnointiin rannikon kalankasvatuslaitoksilla - Ovaskainen, Antti (My University, 2024)
Merialueilla elävät lintulajit jakavat elinympäristönsä kalataloudellisen toiminnan kanssa. Monet näistä lintulajeista hyödyntävät kalanviljelylaitoksilla viljeltyä kalaa ravinnonlähteenään, tai tuotantolaitoksen rakenteita lepopaikkanaan. Lintulajien esiintymistä kalankasvatuslaitoksilla ei ole tutkittu aikaisemmin Suomessa, ja myös maailmanlaajuisesti tutkimustieto aiheesta on puutteellista. Tämän työn tavoitteena oli kehittää, rakentaa ja asentaa merialueen kalankasvatuslaitoksille etähallittava- ja tallentava kamerajärjestelmä. Tavoitteena oli käyttää järjestelmää selvittämään lintulajien alueellista ja ajallista esiintyvyyttä tuotantolaitoksilla. Tässä tutkimuksessa käytetty videokuva-aineisto kerättiin kesä-lokakuussa 2022. Seurantatutkimuksen aineisto kattoi yhteensä 51 havaintopäivää, joilta materiaalia käytiin läpi 1105 tuntia. Kamerajärjestelmä toimi erinomaisesti koko tutkimusjakson ajan, ja katkokset kuvadatan keräämisessä olivat vähäisiä. Järjestelmän etähallintaominaisuudet mahdollistivat kuvan ja laitteiston hienosäätämisen tarvittaessa ja järjestelmä osoittautui huoltovapaaksi sekä toimintavarmaksi. Kalakasseihin suunnitellut kiinnitysjärjestelmät toimivat suunnitellusti. Videomateriaalista tehtiin yhteensä 4548 lintuhavaintoa. Tutkimuksessa lukumääräisesti eniten havaintoja tuli harmaahaikarasta, variksesta ja naurulokista. Jatkotarkastelussa keskityin kalataloudelle haitallisiksi koettuihin harmaahaikaraan ja merimetsoon. Harmaahaikaran esiintyminen painottui elokuulle, merimetson syyskuulle. Valtaosan ajasta laitoksilla ei esiintynyt kyseisiä lintuja. Ajoittain ja tietyillä kasvatuslaitoksilla kyseisten lintujen määrät saattoivat hetkellisesti kasvaa merkittävän suuriksi, erityisesti harmaahaikaran kohdalla. Linnut vaikuttavat suosivan laitoksia, joissa on niille sopivan kokoista kalaa syötäväksi ja jossa linnut pääsevät ruokailemaan joko ohittamalla lintusuojaverkot, tai lintusuojaverkkojen puuttuessa. Harmaahaikaroita havaittiin toistuvasti useita kymmeniä kasvatuslaitoksella, jossa kasvatettiin pienikokoista poikaskalaa. Merimetso- ja harmaahaikara kykenevät generalisteina hyödyntämään laajalti erikokoista kalaa ja niitä esiintyi niin pieni- kuin suurikokoista kalaa sisältävillä laitoksilla. Oletettavasti vähäisinä määrinä esiintyessään lintujen aiheuttamat vahingot jäävät pieniksi, mutta suurina määrinä esiintyessään vahingot voivat kasvaa mittaviksi. Kalankasvatuslaitokset vaikuttavat toimivan houkuttimina kalaa ravinnokseen käyttäville lintulajeille.
Keywords: linnut, merialueet, Itämeri, kalatalous, kalankasvatus, esiintyvyys, kameratutkimus, kalantuotanto, kalankasvatuslaitos, merimetso, harmaahaikara