Itse- ja vertaisarviointi matematiikan opetuksessa - Palm, Pinja (My University, 2021)
Tämä pro gradu -tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa analysoidaan kirjallisuuden perusteella, miten oppimiskäsityksen muutos on vaikuttanut matematiikan oppiaineen arviointiin, ja miten itse- ja vertaisarviointi arviointimenetelminä vastaavat nykyisen oppimiskäsityksen tarpeisiin. Nykyajan konstruktivistinen oppimiskäsitys painottaa oppijan omaa aktiivista roolia ja oppijan aiemmin omaksumien tietojen ja taitojen merkitystä uuden oppimisessa. Perinteiseksi koettu opetus- ja arviointityyli eivät ota näitä ominaisuuksia huomioon. Arvioinnissa korostetaankin nykyään yhä enenevissä määrin formatiivista oppimisen arviointia. Itse- ja vertaisarviointi ovat oppimisen arvioinnin työkaluja. Tutkimuksissa on löydetty yh-teyksiä oppilaan matematiikan oppimisen edellytysten, kuten esimerkiksi matemaattisen ajattelun kielentämisen taidon tai minäpystyvyyden tunteen, ja itse- ja vertaisarvioinnin välillä.
Keywords: matematiikan opetus, oppimisen arviointi, itsearviointi, vertaisarviointi