Planetaarinen terveys terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa : integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Kaptens, Henni-Sofia (My University, 2025)
Ihmiskunnan ympäristöön aikaansaamat muutokset vaarantavat satojen miljoonien ihmisten terveyden. Planetaarinen terveys tarkastelee ihmisten terveyden ja ympäristön välistä riippuvuutta, joten sen sisällyttäminen terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen on perusteltua. Planetaarisen terveyden tutkimus on ajankohtainen aihe sekä hoitotyössä että sen koulutuksessa. Tämän tutkielman tarkoitus oli kuvata planetaarista terveyttä terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksessa käytetyt tietokannat olivat PubMed, CINAHL, ERIC, Scopus ja Web of Science. Haun tulokseksi saatiin 2 203 viitettä, joista mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella valittiin lopulta 15 tutkimusta. Keskeisimmät mukaanottokriteerit olivat: 1) tutkimuksessa on tutkittu planetaarista terveyttä, 2) tutkimuksen kohteena on jokin terveydenhuollon ammattiin valmistava koulutus tai sen opiskelijat tai opettajat ja 3) tutkimus on alkuperäistutkimus. Valitut tutkimukset arvioitiin Mixed Methods Appraisal Tool -työkalulla ja analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Planetaarinen terveys terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa koostui planetaarisen terveyden osaamisesta, suhtautumisesta planetaariseen terveyteen ja opetussuunnitelmaan liittyvistä osa-alueista. Osaaminen jakautui opiskelijoiden ja opettajien osaamiseen. Opiskelijoiden osaaminen koostui opiskelijoiden tarvitsemista tiedoista ja taidoista sekä aikaisemmasta osaamisesta. Suhtautuminen planetaariseen terveyteen sisälsi opiskelijoiden ja opettajien arvot, asenteet, tunteet ja uskomukset sekä mielipiteet. Sekä opiskelijoilla että opettajilla oli vahvoja tunteita planetaarista terveyttä kohtaan. Opiskelijat olivat kiinnostuneita planetaarisesta terveydestä. Opettajat toivat esiin planetaarisen terveyden opettamisen tärkeyttä. Opetussuunnitelman osa-alueita olivat aihealueet, opetusmenetelmät, osaamistavoitteet, sisällyttäminen opetussuunnitelmaan ja opetuksen laatu. Aihealueet ja opetusmenetelmät olivat moninaisia. Osaamistavoitteissa oli puutteita. Planetaarisen terveyden sisällyttämiselle opetussuunnitelmaan oli edistäviä ja estäviä tekijöitä. Laadukas planetaarisen terveyden opettaminen on opiskelijat huomioon ottavaa, innovatiivista ja poikkitieteellistä. Kirjallisuuskatsauksen tuloksia voi hyödyntää terveysalan opetuksen kehittämisessä. Jatkossa tarvitaan lisää perustutkimusta planetaarisesta terveydestä terveysalan eri koulutusohjelmissa.
Keywords: planetaarinen terveys, terveydenhuolto, opettajat, opiskelijat, koulutus