Käyttöpääoman hallinnan ja yrityskoon välinen yhteys - Laaja, Jesse (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Käyttöpääomalla tarkoitetaan yleisimmin yrityksen toimintaan sitoutunutta pääomaa, jota tarvitaan yrityksen operatiivisen toiminnan rahoittamiseen. Käyttöpääoman käsite on muuttunut 1900-luvun alun taloustieteellisestä näkökulmasta kohti operatiivista näkökulmaa, jossa käyttöpääoma nähdään entistä enemmän olennaisena osana yrityksen päätöksentekoa. Suppean määritelmän mukaan yrityksen käyttöpääomaan nähdään kuuluviksi yrityksen toimintaan kiinteästi liittyvät kolme erää, joita ovat yrityksen vaihto-omaisuus, myyntisaamiset ja ostovelat. Näiden kiertoaikojen perusteella voidaan määritellä yrityksen käyttöpääomasykli, joka kuvaa sitä aikaa päivissä, kun raha lähtee yrityksen kassasta raaka-aineiden maksamiseen aina siihen hetkeen asti, kun raha palautuu yrityksen kassaan asiakkaiden maksaessa valmiit tuotteet. Yrityskoon ja toimialan muutokset vaikuttavat käyttöpääoman hallinnan painotuksiin ja käyttöpääomasyklin pituuteen. Toisilla toimialoilla käyttöpääoma on yrityksen päätöksenteon kannalta merkityksetön mutta erityisesti pääomaintensiivisillä toimialoilla sen merkitys päivittäiseen toimintaan on huomattava. Käyttöpääoman tutkimus on kasvanut huomattavasti 1900-luvun loppupuolelta alkaen, mutta käyttöpääoman hallinnan ja yrityskoon välistä yhteyttä ei ole merkittävästi tutkittu. Tämän tutkielman tavoitteena onkin selvittää käyttöpääoman hallinnan ja yrityskoon välistä yhteyttä suomalaisessa yrityskentässä. Tutkielmassa käydään läpi eri yrityskoon tasoilla käyttöpääomasyklin ja sen osatekijöiden kiertoaikoja, joiden perusteella luodaan kuva yrityskoon merkityksestä yrityksen käyttöpääomanhallinnalle. Tutkielman metodologiseksi lähestymistavaksi on valittu kvantitatiivinen, deskriptiivinen tutkimus. Empiirisen osuuden aineisto on kerätty Voitto+ tilinpäätöstietokannasta ja analysointimenetelminä käytettiin Pearsonin korrelaatiokerrointa sekä lineaarista regressioanalyysiä. Regressioanalyysi toteutettiin SPSS -tilasto-ohjelmalla. Tämän tutkielman aineistoon perustuen suomalaisten yritysten kentässä on havaittavissa yhteys käyttöpääomanhallinnan ja yrityskoon välillä. Tutkimuksen perusteella yrityskoon kasvu lyhentää yrityksen käyttöpääomasykliä. Käyttöpääomasykli koostuu kuitenkin kolmesta eri osatekijästä, joiden itsenäinen vaikutus on suuri. Tämän tutkielman perusteella näitä tuleekin käsitellä myös erillään käyttöpääomasyklistä, jotta pystytään ymmärtämään käyttöpääoman ja yrityskoon välillä vallitsevaa yhteyttä yrityskoon eri tasoilla.