Luokanopettajaopiskelijoiden valmiudet hyödyntää draaman keinoja opetuksessa ja asenteet draamaopintoja kohtaan - Nevalainen, Sanni (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luokanopettajaopiskelijoiden valmiuksia hyödyntää draaman keinoja opetuksessa sekä asenteita draamaa ja yliopiston tarjoamia draamaopintoja kohtaan. Lisäksi selvitettiin, miten opiskelijan opintojen vaihe ja opetuskokemus vaikuttavat valmiuksiin. Aihe on tärkeä tutkittavaksi, sillä perusopetuksen opetussuunnitelma velvoittaa luokanopettajaa opettamaan draamaa sekä hyödyntämään sitä opetusmenetelmänä. Toteutus jää kuitenkin opettajan oman harkinnan ja osaamisen varaan. Aikaisemmassa tutkimuksessa on havaittu, että valmistuneet opettajat pitävät draaman käyttöä haastavana. Siksi onkin tärkeää, että asiaan voidaan vaikuttaa jo opiskeluvaiheessa tarjoamalla opiskelijoille riittävää opetusta. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällisenä ja aineisto kerättiin Webropol-kyselylomakkeella. Tutkimukseen osallistui 42 luokanopettajaopiskelijaa. Kyselylomakkeella kerätty määrällinen aineisto analysoitiin erilaisin menetelmin IBM SPSS Statistics 31 -ohjelmistolla. Kyselylomakkeella saatu laadullinen aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimuksessa saatiin selville, että luokanopettajaopiskelijat kokevat valmiutensa hyödyntää draaman keinoja opetuksessa pääasiassa melko hyviksi. Valmiudet nousivat hieman sitä mukaa, mitä pidemmälle opiskelija eteni opinnoissaan. Valmiuksissa havaittiin kuitenkin myös yksilöllisiä eroja. Opetuskokemuksella ei havaittu yhteyttä vastaajien valmiuksiin. Yliopiston tarjoamaan draamaopetukseen suhtauduttiin pääasiassa myönteisesti, mutta siinä koettiin myös puutteita. Etenkin draaman eheyttämiseen toivottiin enemmän tukea opetukselta. Draamaosaamista pidettiin lähtökohtaisesti melko tärkeänä. Lisäksi suurin osa vastaajista piti draamaa yleisesti mielekkäänä. Tulokset antavat arvokasta tietoa siitä, millaiset valmiudet opettajankoulutus antaa luokanopettajaopiskelijoille draaman osalta ja millaisia opiskelijoiden asenteet draamaa kohtaan ovat. Tuloksia voidaankin hyödyntää opettajankoulutusta kehitettäessä. Tutkimusta olisi kiinnostavaa laajentaa esimerkiksi valtakunnalliselle tasolle tai pitkittäistutkimukseksi useamman vuoden ajalle.
Keywords: draama; draamapohjainen pedagogiikka; valmiudet; minäpystyvyys; luokanopettajaopiskelija; opettajankoulutus