Johdon laskentatoimen muutokset järjestelmädatan kasvun näkökulmasta - Kopu, Ida (My University, 2021)
Johdon laskentatoimen muutosta on tarkasteltu useissa alan tutkimuksissa. Tätä on kuitenkin tehty yleisellä tasolla ja siksi käytännön toteutumat ovat jääneet vähemmälle tarkastelulle. Samanaikaisesti on tunnistettu johdon laskentatoimen tehtävissä käytettävien järjestelmien sisältämän datan määrällistä kasvua. Tämä on osittain seurausta yritysten kasvusta ja yritysostoista, mutta samalla myös teknologiakehityksen tuomista tehokkaista järjestelmistä. Yksi johdon laskentatoimen tärkeimmistä työkaluista, ERPtoiminnanohjausjärjestelmä, pitää sisällään perinteisen kirjanpitodatan lisäksi nykyään dataa, joka tarjoaa näköalapaikan liiketoiminnan kokonaisvaltaiselle tarkastelulle. Tutkielman tavoitteena on syventyä tarkastelemaan, miten johdon laskentatoimen tehtävät ja niiden suorittaminen ovat muuttuneet järjestelmissä olevan datamäärän kasvunseurauksena. Koska data toimii pohjana johdon laskentatoimen tehtävissä tuotettavalle informaatiolle, on sen käsittely myös olennainen osa tutkimusta. Siksi pyritään tarkastelemaan myös johdon laskentatoimen asiantuntijalta vaadittavaa mahdollista data-analytiikan osaamista. Tutkimuksen pohjana käytettiin alan tieteellisiä artikkeleja sekä kirjallisuutta. Empiirinen osuus toteutettiin monimenetelmäisenä. Ensimmäinen empiirinen osuus koostui johdon laskentatoimen asiantuntijoiden haastatteluista ja tätä tukemaan toisessa empiirisessä osuudessa tarkasteltiin johdon laskentatoimen työpaikkailmoituksissa esiintyviä tehtäväkuvauksia ja osaamisvaatimuksia. Tutkimuksessa havaittiin, että johdon laskentatoimen tehtävät eivät ole muuttuneet tavoitteiltaan, mutta niiden laajuus on muuttunut tarkastelemaan kokonaisvaltaisempaa liiketoimintaa. Tehtävien suorittamiseen vaaditaan analyyttisempaa toimintaotetta ja data-analyysin ymmärrystä. Muutoksen koettiin olevan vasta käynnissä ja tulevaisuuden trendinä nähtiin, että johdon laskentatoimen asiantuntija toimisi ennemmin liiketoiminnan strategisena kumppanina ja valmiiksi käsitellyn datan linkkinä johdon ja datan tuottamisen välillä.