Tietojärjestelmän vaatimusmäärittelyn kehittäminen: Tapaustutkimus teollisuuden alan hinnoittelupäätöksenteon tukijärjestelmästä - Pankka, Oskari (My University, 2025)
Vaatimusmäärittely on kriittinen vaihe tietojärjestelmäprojektien onnistumisessa, sillä merkittävä osa epäonnistuneista projekteista voidaan jäljittää johtuvan puutteellisesta vaatimusmäärittelystä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten päätöksentekoa tukevan tietojärjestelmän vaatimuksia voidaan määrittää käytännön kontekstissa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimus-, design science- ja toimintatutkimusmenetelmiä käyttämällä. Tutkimuksessa käytettiin aineistonkeruumenetelminä puolistrukturoituja haastatteluja järjestelmän käyttäjien kanssa sekä strukturoimattomia haastatteluja laajasti eri sidosryhmien kanssa. Haastattelujen perusteella tunnistettiin useita keskeisiä vaatimuksia, kuten käytettävyys, sertifikaattien ja dokumentaation kustannusten integrointi hinnoitteluun sekä hinnoittelun läpinäkyvyyden parantaminen. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin taloudellisten ja geopoliittisten tekijöiden, kuten vuoden 2025 Yhdysvaltojen tullipoliittisten muutosten, vaikuttavan suoraan yrityksen työntekijöiden työkuormaan ja siten järjestelmän vaatimuksiin. Tutkimus toteutettiin kehittämällä kirjallisuuskatsauksen pohjalta vaatimusmäärittelyn viitekehys, jonka toimivuutta tarkasteltiin toimeksiantajayrityksen tietojärjestelmähankkeen kontekstissa. Tutkimuksessa tehdyn vaatimusmäärittelyprosessin pohjalta arvioitiin viitekehyksen toimivuutta. Arviointimenetelminä käytettiin tutkijan havaintoja, yrityksen edustajilta saatua palautetta, haastatteluryhmän näkemyksiä sekä vertailua aiempaan kirjallisuuteen. Tulosten arviointi osoitti, että viitekehys tarjosi toimeksiantajayrityksen kontekstissa riittävää tukea vaatimusmäärittelylle, mahdollistaen kuitenkin tilanteenmukaisten valintojen tekemisen. Viitekehyksen toimivuutta tarkasteltiin ainoastaan toimeksiantajayrityksen yhdessä hankkeessa, joten sen laajempi validointi eri ympäristöissä ja tilanteissa on jatkossa tarpeen. Tutkimuksen tieteellinen kontribuutio perustuu teorian ja käytännön välisen kuilun kaventamiseen vaatimusmäärittelytutkimuksessa. Lisäksi havaittiin muita käytännön kontribuutioita, esimerkiksi etäisten sidosryhmien osallistamisen merkitys vaatimusmäärittelyprosessiin korostui tässä tutkimuksessa. Käytännön tasolla tulokset tarjoavat toimeksiantajayritykselle konkreettisia suosituksia hinnoittelutyökalun kehittämiseen. Näiden tavoitteena on käytettävyyden parantuminen, muutosvastarinnan vähentäminen sekä kustannusten ja sertifikaattien läpinäkyvä hinnoittelu. Jatkotutkimuksissa olisi tärkeää arvioida viitekehyksen toimivuutta eri konteksteissa, tutkia vaatimusmäärittelyn inklusiivisuusnäkökulmia, sekä selvittää, millä tavoin vaatimusmäärittely voi toimia muutosjohtamisen välineenä tietojärjestelmähankkeissa.
Keywords: Vaatimusmäärittely, päätöksenteon tukijärjestelmä