Ikääntyneiden potilaiden kunnioittava kohtelu - hoitotyöntekijöiden näkökulma - Korhonen, Miina (My University, 2025)
Kunnioittava kohtelu on keskeinen osa eettisesti korkealaatuista hoitoa. Se on ihmisoikeus ja eettinen periaate, joka ohjaa hoitotyön ammattilaisia. Kunnioittavaa kohtelua ei ole kuitenkaan ole tutkittu tai mitattu laajasti, etenkään hoitotyöntekijöiden näkökulmasta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää ReSpect-mittarin hoitajaversio, jonka avulla voidaan kuvata hoitotyöntekijöiden käsityksiä kunnioittavasta kohtelusta heidän tavassaan olla ja toimia ikääntyneiden potilaiden parissa. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena oli arvioida mittarin ominaisuuksia kerätyn aineiston avulla. Alkuperäinen ReSpect-mittari perustuu ikääntyneiden potilaiden näkemyksiin kunnioittavasta kohtelusta hoidon aikana. Alkuperäinen ReSpect-mittarin potilasversio sisältää 23 väittämää, joihin vastataan VAS-asteikolla (0–100). Alkuperäisen mittarin väittämät muokattiin vastaamaan hoitotyöntekijöiden näkökulmaa ja niitä selvennettiin asiantuntijapaneelin avulla. Tämän jälkeen toteutettiin kuvaileva poikkileikkaustutkimus, jossa aineisto kerättiin syksyllä 2024 kokonaisotannalla (n=2500) yhden hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa työskenteleviltä hoitotyöntekijöiltä (vastaajia n=176, vastausprosentti 7,0 %). Vastaajien sisäänottokriteereihin kuuluivat: i) työskentely ikääntyneiden hoitotyön parissa, ii) hoitotyöntekijän ammattinimike ja iii) riittävä suomen kielen taito. Aineistoa analysoitiin käyttämällä kuvailevan tilastotieteen menetelmiä ja mittarin sisäistä johdonmukaisuutta arvioitiin McDonaldsin omegan ja osioanalyysin ja rakennetta konfirmatorisen faktorianalyysin avulla. ReSpect-mittarin hoitajaversion keskimääräinen pistemäärä oli 94,2 (VAS 0–100), mikä osoittaa, että hoitotyöntekijät arvioivat toteuttamansa hoidon kunnioittavaksi. Taustamuuttujat eivät olleet yhteydessä hoitotyöntekijöiden arvioimaan kunnioittavan kohtelun tasoon, mutta heikko positiivinen korrelaatio havaittiin kunnioituksen ja työyhteisössä käytyjen eettisten keskustelujen välillä. Mittarin reliabiliteetti ja rakennevaliditeetti olivat enimmäkseen hyväksyttäviä. ReSpect-mittarin hoitajaversio osoittautui lupaavaksi työkaluksi, vaikkakin jotkut väittämät vaativat jatkokehittämistä. Huomionarvoista on, että hoitotyöntekijät arvioivat toteuttamansa hoidon kunnioituksen tason korkeammaksi verrattuna potilaiden arvioihin aiemmin kerätyssä aineistossa. ReSpect-mittarin hoitajaversion jatkokehitys ja sen käyttö hoitotyössä voi auttaa edistämään kunnioittavaa ikääntyneiden hoitoa.

Respectful treatment is a fundamental part of ethically high-quality care. It is an ethical principle guiding professionals and a human right. However, it has not been extensively studied or measured, particularly from the perspective of nurses. The purpose of this study was to develop a new ReSpect Scale for nurses that allows nurses to assess to what extent the nursing care of older patients is respectful. Additionally, the study aimed to evaluate the scale’s psychometric properties using the collected data. The original ReSpect Scale is based on older patients’ views on respectful care. The original ReSpect Scale-Patient consists of 23 items responded using the 0-100 VAS scale. Initially, all items were modified to align with the nurses’ perspective and clarified with the help of an expert panel. A descriptive cross-sectional study was then conducted among nursing staff in elderly care services within one welfare area (total population N=2500, response rate 7,0 %). Data were collected from nursing staff (N=176) in Autumn 2024. The inclusion criteria for participant were: i) having worked with the older patient nursing, ii) holding a professional nursing title and iii) having sufficient proficiency in Finnish language. The data were analysed using descriptive and inferential statistics, and the psychometric properties using McDonald’s omega, item analysis and confirmatory factor analysis. The ReSpect Scale for nurses yielded a mean score of 94.2 (VAS 0-100), indicating that nurses perceived the care they provide as respectful. There were no associations between the respondents’ background variables and the level of respect, but a weak positive correlation was found between respect and discussions on ethical issues in the work community. The reliability was acceptable, and validity of the scale examined using the CFA supported the structural validity. The ReSpect Scale for nurses is a promising tool, although some items of the scale still require further development. Notably, nurses assessed the care they provided as more respectful, compared to patients' assessment in previously collected data. Further development of the ReSpect scale Nurse version and the measurement could help promote respectful care for the older patient.
Keywords: hoitotyön etiikka, ikääntyneet potilaat, kunnioittava kohtelu, mittarin kehittäminen, nursing ethics, older patients, respect, instrument, development