Sukupuolittuneet asenteet ja niiden rooli tasa-arvokasvatuksen toteutuksen taustalla varhaiskasvatuksessa - Lahtinen, Inkeri (My University, 2025)
Kirjallisuuskatsaus tarkasteli varhaiskasvatuksen opettajan tasa-arvokasvatukseen vaikuttavia taustailmiöitä Suomessa. Tarkoituksena oli selvittää mitkä asiat vaikuttavat varhaiskasvatuksen opettajan kykyyn toteuttaa tasa-arvokasvatusta. Kirjallisuuskatsaus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Varhaiskasvatuksenopettajan työtä ohjaavat viralliset asiakirjat asettavat vaatimuksia varhaiskasvatuksen opettajan tietotaidolle. Tasa-arvokasvatuksen osalta tavoitteet ovat laajoja ja vaativat osaamista opettajalta. Keskeiseksi ilmiöksi muodostui opettajan omien sukupuoliasenteiden vaikutus lapsiin ja heidän asenteisiinsa ja tätä kautta koko yhteiskunnan arvopohjan kehitykseen koulutuksen instituutioiden kautta. Esiin nousi myös instituutioiden yhteiskunnan arvoihin sosialisoiva asema ja tämän sosialisaation piilo-opetussuunnitelmamaisuus. Kirjallisuuskatsauksen perusteella opettajien koulutukselle aiheesta ja tasa-arvokasvatuksen nostamiselle esiin ohjaavissa asiakirjoissa on tarvetta.
Keywords: varhaiskasvatus, tasa-arvokasvatus, sukupuoliskeema, esiopetus