Yliopistossa kiusataan - Epäsuoran kiusaamisen ilmeneminen yliopistossa horisontaalisesti ja vertikaalisesti - Martikainen, Pinja (My University, 2024)
Kiusaaminen yliopistossa on vähän tutkittu, mutta oikea ongelma. Kiusaaminen on aggression alamuoto, ja se voidaan jakaa fyysiseen, suoraan ja epäsuoraan kiusaamiseen, joista yleisimpänä yliopistossa esiintyy erityisesti epäsuoran kiusaamisen muodot kuten ryhmästä pois sulkeminen. Yliopisto on poikkeava kiusaamisen tutkimuksen kentällä, sillä siinä yhdistyvät niin peruskoulun puolella vallitsevat suorat kiusaamisen piirteet kuin myös työpaikkakiusaamiselle ominaiset epäsuorat keinot. Kiusaamista tutkittaessa yliopistossa nouseekin esiin, miten kiusaaminen jakautuu niin horisontaalisesti eli opiskelijoiden välillä, kuin myös vertikaalisesti, jolloin kiusaamisen toisena osapuolena onkin henkilökunnan jäsen. Pääasiassa määrällisenä tutkimuksena toteutetun tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa kiusaamismuotojen esiintymistä yliopistossa keskittyen erityisesti siihen, millä tavoin juuri epäsuorakiusaaminen ilmenee Turun yliopistossa. Tarkasteltiin myös, missä määrin niin horisontaalista kuin vertikaalista kiusaamista esiintyy. Tulokset olivat aiempien tutkimusten kanssa yhteneväiset kertoen kiusaamisen painottuvat erityisesti horisontaalisesti juuri epäsuoriin kiusaamismuotoihin. Epäsuoria kiusaamisenmuotoja eniten kuvasi ryhmän ulkopuolelle jättäminen, mutta esiin nousi myös kiusattuihin kohdistuva epäasiallinen kritisointi varsinkin vertikaalisen kiusaamisen tapauksissa. Jatkotoimia selkeästi kaivataan ja niiden tulisi olla konkreettisia toimia kiusaamista vastaan kuten tiedonlisäämistä niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan kesken. Jatkotutkimuksena puolestaan erityisesti vertikaalisen kiusaamisen piirteiden ja tekijöiden tutkiminen voisi olla antoisaa. Toimet ja jatkotutkiminen mahdollistaa kiusattujen äänen kuulumisen tukien taistelua kiusaamista vastaan.
Keywords: kiusaaminen, yliopistokiusaaminen, yliopisto, epäsuorakiusaaminen, horisontaalinen, vertikaalinen