”Suomen juutalaiskysymys” : Juutalaisista ja juutalaisuudesta käyty keskustelu suomalaisissa 1920-luvun sanomalehdissä - Kiuru, Milja (My University, 2025)
Tutkielmassa analysoidaan juutalaisista ja juutalaisuudesta käytyä keskustelua suomalaisissa sanomalehdissä 1920-luvulla. Tutkimuskysymyksenä on, miten ja millaisina suomalaiset ei-juutalaiset näkivät juutalaisuuden ja juutalaiset tuolla vuosikymmenellä. Aineistona on 1920-lukulaisista sanomalehdistä poimitut uutiset, kirjoitukset ja lehtileikkeet. Tutkimusmetodina tutkielmassa hyödynnetään diskurssianalyysiä ja kielellistä historiantutkimusta. Tutkielmassa eritellään kolme päädiskurssia, joiden mukaan juutalaisista ja juutalaisuudesta puhutaan aineistossa: juutalaisten asema ja olot Suomessa, viholliskuvat juutalaisista sekä ulkomailta saadut tai niihin liittyvät uutiset juutalaisista ja juutalaisuudesta. Nämä kolme päädiskurssia jakautuvat vielä pienempiin diskursseihin, joiden avulla vastataan tutkimuskysymykseen. Tutkielma ei ole täydellinen läpileikkaus aiheeseen, mutta tarjoaa hyödyllistä tietoa sekä mahdollisuuksia jatkotutkimukselle.
Keywords: juutalaisuus, juutalaiset, antisemitismi, juutalaisvastaisuus, juutalaisviha, stereotypiat, diskurssianalyysi, kielellinen historiantutkimus, antisemitismintutkimus, 1920-luku