Onko Suomi maailman onnellisin maa? : Onnellisuuden mittaamisen haasteet kansainvälisissä vertailuissa - Hannukkala, Jani (My University, 2024)
Tämän tutkielman aiheena on Suomen sijoittuminen kansainvälisissä onnellisuusvertailuissa ja onnellisuuden mittaamisen haasteet. Tarkoituksena on selvittää, millä perusteella Suomi on maailman onnellisin maa ja millaisia haasteita kansainvälisten onnellisuusvertailujen tekemisessä on. Aihe on ajankohtainen etenkin kahdesta syystä: Suomi on valittu The World Happiness Report -julkaisussa seitsemänä vuotena peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi, ja kriittisyys bruttokansantuotetta kohtaan on luonut kysyntää uusille kansallista menestystä kuvaaville mittareille. Tutkielman menetelmänä käytettiin narratiivista yleiskatsausta, joka on metodisesti kevyin kirjallisuuskatsauksen muoto. Sen avulla voidaan luoda laaja kuva käsiteltävästä aiheesta. Analyysissa havaittiin, että Suomen maine maailman onnellisimpana maana perustuu yhteen kysymykseen, jossa selvitetään ainoastaan elämäntyytyväisyyttä. Elämäntyytyväisyys on vain yksi kolmesta onnellisuuden ulottuvuudesta. Toisessa onnellisuuden ulottuvuudessa, tunteissa, Suomi ei sijoittunut onnellisimpien maiden joukkoon. Kolmannessa ulottuvuudessa, eudaimonisessa hyvinvoinnissa, Suomi sijoittui sijalle 19. Onnellisuuden mittaamisen haasteita tarkasteltaessa etenkin kolme asiaa nousivat esille: onnellisuuden monitulkintaisuus, metodologiset haasteet ja kulttuuriset eroavaisuudet. Onnellisuudella ei ole selvää kansainvälistä määritelmää, joka tekee tulosten tulkinnasta haastavaa. Yksittäiset kysymykset yksinkertaistavat monimutkaista ilmiötä ja antavat hetkellisille tunnetiloille mahdollisuuden vaikuttaa vastauksiin. Kulttuuriset odotukset voivat myös vaikuttaa ihmisten vastauksiin. Tutkielman keskeinen johtopäätös on, että Suomen maine maailman onnellisimpana maana on hataralla pohjalla. Suomalaiset vastaavat yhteen elämäntyytyväisyyttä tutkivaan kysymykseen parhaiten maailmassa ja sen perusteella meitä kutsutaan maailman onnellisimmiksi. Toisena keskeisenä johtopäätöksenä kyseenalaistetaan, että kannattaako maailman onnellisinta maata pyrkiä tutkimuksen avulla edes etsiä. Onnellisuuden mittaamiseen liittyy niin paljon haasteita, että aukottoman vertailun toteuttaminen on todella haastavaa, ellei mahdotonta.
Keywords: onnellisuus, elämäntyytyväisyys, positiiviset tunteet, negatiiviset tunteet, eudaimonia, koettu hyvinvointi, subjektiivinen hyvinvointi