Oleminen ja toisin-kuin-oleminen Emmanuel Lévinasin eettisessä metafysiikassa - Timonen, Henri (My University, 2025)
Tutkimuksen tavoitteena on esittää kokonaisvaltainen tulkinta Emmanuel Lévinasin ajattelun keskeisistä filosofisista käsitteistä, teemoista ja argumenteista. Tutkimuksessa tarkastellaan kahta pääkysymystä: miten Lévinas määrittelee ihmisen ontologisena ja eettisenä olentona, ja millä tavoin hänen ajattelunsa haastaa länsimaisen filosofian vakiintuneet käsitykset metafysiikasta, ontologiasta ja subjektista. Näiden kysymysten kautta tutkimus analysoi Lévinasin suhdetta länsimaisen ajattelun historiaan sekä hänen kriittistä dialogiaan erityisesti Husserlin, Heideggerin ja Hegelin kanssa. Tarkoituksena on osoittaa, millä tavoin Lévinas sekä jakaa että ylittää näiden ajattelijoiden käsitteelliset lähtökohdat. Metodologisesti tutkimus pohjautuu genealogiseen ja hermeneuttiseen luentaan Lévinasin keskeisistä teoksista, haastatteluista ja artikkeleista sekä niitä käsittelevästä sekundaarikirjallisuudesta. Analyysi osoittaa, miten il y a → l’étant → autrement qu’être -rakenne toimii Lévinasin eettisen subjektikäsityksen ja länsimaisen metafysiikan kritiikin kantavana mallina. Tutkimus hyödyntää lisäksi keskeisiä länsimaisen filosofian tekstejä antiikista 1900-luvun fenomenologiaan saakka. Koska Lévinasin teoksia on saatavilla vain rajallisesti suomen kielellä, yksi työn tavoitteista on edistää hänen ajattelunsa saavutettavuutta suomenkielisessä tutkimuskontekstissa. Käännöstyössä olen hyödyntänyt avustavia digitaalisia menetelmiä terminologisen johdonmukaisuuden tueksi, mutta käännösten filosofinen vastuu on tekijällä. Tutkimus painottaa subjektifilosofista tulkintaa, jossa itsetietoisuus ei perustu ensisijaisesti autonomiaan tai rationaaliseen itsehallintaan, vaan aistimellisuuteen, haavoittuvuuteen ja eettiseen vuorovaikutukseen. Analyysi osoittaa, että Lévinas ylittää hegeliläisen dialektiikan ja länsimaisen subjektimetafysiikan asettamalla toiseuden kohtaamisen inhimillisen merkityksen lähtökohdaksi. Tässä mielessä Lévinasin filosofia tarjoaa vaihtoehtoisen tavan jäsentää inhimillistä olemassaoloa ja vastuullisuutta erityisesti nykyajan eettisten ja yhteiskunnallisten epävarmuuksien kontekstissa. Tutkimus perustuu kirjalliseen aineistoon, jonka tärkeimmät lähdeteokset ovat Emmanuel Lévinasin Existence and Existents (1947), Le Temps et l’autre (1949), Totalité et Infini (1961) ja Autrement qu'être ou au-delà de l'essence (1974). Englanninkieliset käännökset ovat Existence and Existents (1978), Time and the Other (1985), Totality and Infinity: An essay on exteriority (1969) ja Otherwise than Being or Beyond Essence (1981).

The aim of this thesis is to present a comprehensive interpretation of the central philosophical concepts, themes, and arguments in the thought of Emmanuel Lévinas. The study addresses two main questions: how Lévinas defines the human being as both an ontological and an ethical entity, and in what ways his philosophy challenges established Western conceptions of metaphysics, ontology, and subjectivity. Through these questions, the thesis examines Lévinas’s relationship to the history of Western philosophy and his critical dialogue in particular with Husserl, Heidegger, and Hegel. The objective is to demonstrate how Lévinas both shares and surpasses the conceptual premises of these thinkers. Methodologically, the study is based on a genealogical and hermeneutic reading of Lévinas’s major works, interviews, and articles, as well as relevant secondary literature. The analysis shows how the structural progression il y a → l’étant → autrement qu’être functions as a guiding model for Lévinas’s ethical conception of subjectivity and his critique of Western metaphysics. In addition, the study engages with key texts of Western philosophy from antiquity to twentieth-century phenomenology. Since Lévinas’s works are available only to a limited extent in Finnish, one of the aims of this thesis is to enhance the accessibility of his philosophy within the Finnish-language research context. In the translation work, supportive digital tools have been used to ensure terminological consistency; however, the philosophical responsibility for the translations remains with the author. The thesis emphasizes an interpretation of subjectivity in which self-consciousness is not primarily grounded in autonomy or rational self-governance, but rather in sensibility, vulnerability, and ethical interaction. The analysis demonstrates that Lévinas moves beyond Hegelian dialectics and Western metaphysical models of the subject by placing the encounter with otherness at the foundation of human meaning. In this sense, Lévinas’s philosophy offers an alternative framework for understanding human existence and responsibility, particularly in the context of contemporary ethical and social uncertainties. The study is based on a literary corpus, with the most important primary sources being Emmanuel Lévinas’s Existence and Existents (1947), Le Temps et l’autre (1949), Totalité et Infini (1961), and Autrement qu’être ou au-delà de l’essence (1974). The English translations used are Existence and Existents (1978), Time and the Other (1985), Totality and Infinity: An Essay on Exteriority (1969), and Otherwise than Being or Beyond Essence (1981).
Keywords: etiikka, fenomenologia, transsendentaalifilosofia, ihminen, oleminen, Minä, subjekti, toiseus, kasvot, samaistaminen, äärettömyys, oikeudenmukaisuus, intentionaalisuus