Combining privacy techniques to protect user anonymity in restrictive environments - Eskelinen, Nuppu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Freedom of speech, information leaks and privacy have become a common concern. High-profile information leaks have attracted a lot of media coverage, making the general public aware of the phenomenon. Yet, laws in various countries rarely sufficiently cover individuals who expose misconduct or questionable practices to organisation management or to the public audience. In these cases, it may be necessary for the individual in question to hide their identity and gather information without leaving any traces. Technology plays a big role when it comes to staying anonymous and concealing these activities, as communication and possible evidence gathering are nowadays mostly done digitally. In this thesis, information leaks motivated by an individual’s sense of justice and especially the technological tools and threats central in these leaks are studied. A taxonomy is formed based on several different types of cases. Both combining and differentiating factors for these case types are also studied. Multiple privacy-enhancing tools are reviewed, using the earlier case types as the point of view. Finally, combining both categorisations, tools for estimating impact of a leak and necessary tools for a successful operation are created. Despite the cases discussed in this thesis have their similarities, they are rarely considered together as a whole, as their methods, backgrounds, and other considerations do significantly differ. However, this thesis aims to categorise the case types and technology relevant to them in a manner which helps comparing them and studying them as a whole. Another goal of this thesis is to highlight the special qualities and needs which differentiate leaks motivated by an individual’s moral sense versus leaks motivated by self-interest.

Sananvapaus, tietovuodot ja yksityisyys ovat nousseet internetin jokapäiväistymisen myötä yleisiksi puheenaiheiksi. Yleisen hyvän nimissä jopa valtionsalaisuuksia paljastaneet korkean profiilin tietovuodot ovat saaneet tiedotusvälineiltä paljon huomiota ja nostaneet ilmiön suuren yleisön tietoisuuteen. Siitä huolimatta harva lainsäädäntö suojaa tehokkaasti väärinkäytöksiä tai kyseenalaisia toimintatapoja organisaation johdon tietoon tai tarvittaessa julkisuuteen tuovia henkilöitä. Tällöin oman henkilöllisyyden piilottaminen ja tiedonkeruu jälkiä jättämättä saattaa olla välttämätöntä. Koska kommunikaatio ja mahdollisen todistusaineiston keruu tapahtuu nykyaikana pitkälti sähköisesti, on teknologialla tärkeä rooli myös tekijän henkilöllisyyden ja toiminnan piilottamisessa. Tässä työssä tarkastellaan yksilön oikeudentajun motivoimia tietovuotoja sekä erityisesti niiden kannalta keskeisiä teknisiä työkaluja ja uhkia. Erityyppisten tapausten pohjalta muodostetaan taksonomia ja kootaan kutakin tapaustyyppiä yhdistävät ja erottavat tekijät. Joukko erilaisia yksityisyyttä parantavia tekniikoita kartoitetaan ja arvioidaan soveltuvuudeltaan työn käsittelemien tapaustyyppien yhteyteen. Lopuksi tapaustyyppien ja tekniikoiden luokittelun pohjalta luodaan mallit tapauksen suuruusluokan ja vaikutusten arviointiin sekä eri tekniikoiden tarpeellisuuden arvioimiseen kussakin tapauksessa. Samankaltaisuuksistaan huolimatta työssä käsiteltyjä tapauksia harvoin käsitellään kokonaisuutena eriävien tekotapojensa ja lähtökohtiensa vuoksi. Työn tarkoitus on luokitella tapaukset ja niihin liittyvät tekniikat tavalla, jonka avulla niitä voidaan helposti käsitellä yhtenä kokonaisuutena ja vertailla keskenään. Tavoitteena on myös korostaa mitä erityispiirteitä ja -tarpeita teoilla on, kun ne nojaavat yksilön moraalikäsitykseen oman edun tavoittelun sijaan.
Käyttäjän anonymiteetin turvaaminen yksityisyyttä parantavilla tekniikoilla rajoitetussa ympäristössä