Kohti monialaista ekosysteemiä: robotiikka-, it-ala ja automaatio - Aro, Kaisa; Breite, Rainer; Hietala, Kari; Pohjola, Tuomas; Rantanen, Petri; Rusanen, Helena; Salmela, Kai; Soini, Jari; Vainio, Elina (Finland, 2026)
Robotiikka, ICT, tekoäly ja automaatio ovat tulevaisuuden avainaloja, jotka tarjoavat monia mahdollisuuksia
innovaatioiden, kasvun ja kilpailukyvyn luomiseksi. Satakunta on tunnettu vahvasta automaatio- ja
robotiikka-alan osaamisestaan. Alueella toimii yli 100 pitkään vahvalla kasvu-uralla toiminutta yritystä, jotka
hyödyntävät automaatiota, robotiikkaa, tunnistusteknologiaa ja tekoälyä tuotteissaan ja palveluissaan.
Yhteensä klusteri työllistää noin 1 300 työntekijää. Nämä yritykset muodostavat Robocoast-verkoston, joka
edistää alan kehitystä ja yhteistyötä Satakunnassa. Robocoastin tiivistäessä kansainvälistä yhteistyötä ja
koordinaatiota osana uutta European Digital Innovation Hub (EDIH) -statustaan myös alueen yritysten
yhteistyön tiivistämiselle yli toimialarajojen on kasvavia odotuksia. Innovaatiohakuisessa
yhteiskehittämisessä korostuu tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen asema, ja siksi myös Satakunnassa on
tarve löytää toimivia käytänteitä alueen korkeakoulujen yhä tiiviimmäksi integroimiseksi osaksi kehittyviä ja
monialaisia ekosysteemejä.  Ohjelmistotuotanto on muun teknologiaosaamisen ohella erityisen tärkeä osa-
alue robotiikan ja automaation alalla. Ohjelmistoilla voidaan parantaa laitteiden älykkyyttä, tehokkuutta ja
turvallisuutta sekä luoda uusia innovatiivisia ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin. Ohjelmistoyritykset voivat
hyötyä robotiikan ja automaation alan osaamisesta ja verkostoista sekä tarjota omaa asiantuntemustaan
alalle, joka on jo pidempään kärsinyt osaajapulasta.
ROBOECO-hankkeen (2021-2023) tavoitteena on ollut tunnistaa edellytyksiä ja keinoja Satakunnan
robotiikka-, ICT- ja automaatioekosysteemin (RITA) synnyttämiseksi (ks. kuvio 6). Tämä raportti koostaa
tiekartanomaisesti yhteen hankkeessa esille nousseita huomioita ja suuntaviivoja yhteiskehittämisen
syventämiselle Satakunnan RITA-ekosysteemissä. Tiekartan avulla ekosysteemin toimijat voivat suunnitella
ja suunnata verkostoitumista, jolla tuetaan uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntyä ja RITA-
ekosysteemin vahvistumista. Suuntaviivat ja suositukset perustuvat Turun yliopiston kauppakorkeakoulun
Porin yksikön ja Tampereen yliopiston Porin yksikön hankkeessa toteuttamaan tutkivaan kehittämiseen
sekä eri sidosryhmien osallistamisen ja havainnoinnin kautta hankittuun tietoon. Hankkeen toteuttajilla on
pitkäaikaista kokemusta verkostojen, verkostokyvykkyyksien ja Satakunnan Robocoast-yritysklusterin
kehittämisestä ja yhteistyöstä. Hankkeessa on järjestetty Prizztech Oy:n koordinoimana kaikkiaan neljä niin kutsuttua roundtable-työpajaa, joissa mukana olleet yritykset, korkeakoulut ja kehittäjät ovat saaneet
mahdollisuuden olla antamassa panoksensa alueen yhteistyön tiivistämiselle sekä verkostoitua
ekosysteemin muiden toimijoiden kanssa. Tiekartan luomisessa on pyritty huomioimaan Satakunnan RITA-
verkostojen hajanaisuus nykytilanteessa sekä strategisen kehittämistyön suhteellinen vähäisyys.
Ekosysteemejä on kehitetty Suomessa ja Euroopassa jo pitkään, ja vaikka toimintamalleja ei sellaisenaan
voida siirtää maakuntaan muualta, parhaita käytänteitä sekä monipuolista tietämystä ja jatkokehittämistä
voidaan mukauttaa ja edistää määrätietoisesti myös Satakunnassa. Yritysten ja niiden
alihankintaverkostojen lisäksi keskeisessä roolissa ekosysteemin kehittämisessä ovat alueen korkeakoulut ja
oppilaitokset, välittäjäorganisaatiot, kunnat sekä rahoittajat.