Rehtorit managereina – Yritysyliopistoparadigma ja managerialistinen hallintatapa lukuvuoden avajaispuheissa - Hanna Laalo; Raakel Plamper (Turun yliopisto, 2025)
Korkeakoulutuksen ylikansallistumisen ja uusliberalistisen koulutuspolitiikanleviämisen myötä suomalaisissa yliopistoissa onkolmen viime vuosikymmenen aikana alettu soveltaa yksityiseltäsektorilta omaksuttuja hallinnon ja johtamisen tapoja (Rinne,Jauhiainen, Simola, Lehto, Jauhiainen & Laiho 2012). Tutkijatovat puhuneet ”yritysparadigman” noususta, jolla on viitattupaitsi yliopistojen samankaltaistumiseen yritysten kanssa myöselinkeinoelämäyhteyksien tiivistymiseen (Etzkowitz, Webster,Gebhardt & Cantisano Terra 2000; Rinne & Koivula 2005).
Uuden paradigman myötä yliopistot on alettu mieltää innovaatioidentuottajina ja taloudellisen kilpailukyvyn avittajina.Suomessa tämä on näkynyt valtiovallan tahtona lähentää korkeakoulutustaja elinkeinoelämää ja lisätä koulutuksen työelämärelevanssia(Tervasmäki & Tomperi 2018; VNK 2015). Myös elinkeinoelämän edustajat ovat omaksuneet roolin yliopistokoulutuksen asiantuntijoina esittämällä visioitaan ja teesejään korkeakoulujärjestelmänuudistamiseksi (esim. Suomen Yrittäjät 2017). Yritysyhteistyön vahvistuminen ilmentää yhteiskunnallisenvuorovaikutustehtävän vakiintumista yliopiston perinteistentehtävien, tutkimuksen ja opetuksen, rinnalla.
Kohti oppimisyhteiskuntaa : Koulutuspolitiikan uusi suunta ja korkeakoulutuksen muuttuva maisema