Pääomarakenteen vaikutus yrityksen rahoitusvaihtoehtoihin - Kusmin, Iida (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan pääomarakenteen vaikutusta yrityksen rahoitukseen ja rahoitusrakenteeseen vaikuttavia tekijöitä. Yritysjohdon on jatkuvasti muuttuvassa maailmassa osattava arvioida yritykselleen paras suhde oman pääoman ja vieraan pääoman välillä. Tämä arvioiminen voi olla hankalaa ilman minkäänlaista pohjaa, mihin peilata kohdeyritystä. Nykypäivänä on myös todella monia eri rahoitusvaihtoehtoja, joita yritysten on mahdollista hyödyntää. On tärkeää löytää yritykselle sellainen pääomien suhde, joka toteuttaa yrityksen asettamat tavoitteet ja mahdollistaa yritykselle parhaimmat investointi ja laajenemismahdollisuudet. Kirjallisuudessa on tutkittu monia erilaisia pääomarakenneteorioita. Tässä tutkielmassa käsitellään muutamia yleisiä pääomarakenneteorioita. Tutkielmassa käsitellään myös yrityksen rahoitusvaihtoehtoja ja rahoitusrakenteeseen vaikuttavia tekijöitä. Pääomarakenneteorioiden avulla yritysjohdon on mahdollista tukeutua olemassa oleviin lähtökohtiin muodostaessaan yrityksen rahoitusrakennetta. Rahoitusrakenteeseen vaikuttaa moni muukin asia, joten teorioita voidaan pitää vain suuntaa antavina. Tutkielma on toteutettu kirjoituspöytätutkimuksena eli käsiteanalyyttisesti ja se pohjautuu aiempiin tutkimustuloksiin. Työssä ei ole lainkaan empiiristä osuutta, vaan aineisto koostuu tieteellisistä julkaisuista sekä kotimaisesta ja kansainvälisestä kirjallisuudesta. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että koska jokainen yritys on erilainen, myös jokaisen yrityksen pääomarakenne on erilainen. Täten ei ole olemassa yhtä tiettyä optimaalista pääomarakennetta, joka maksimoisi omistajien ja yrityksen varallisuuden. Pääomarakenne muodostuukin tiettyinä hetkinä tehdyistä rahoituspäätöksistä, jotka sillä hetkellä tukevat yritysjohdon mukaan parhaiten yrityksen toimintaa.
Keywords: Pääomarakenneteoriat, rahoitusrakenne, yrityksen pääoma