Internet koeputkihedelmöityshoidossa olevien tukena - Wirtanen, Katja (My University, 2019)
Tahaton lapsettomuus koskettaa yhä useampaa; noin 20 % raskautta yrittävistä kohtaa hankaluuksia yrittäessään raskautta. Tämän päivän hedelmöityshoidot ovat melko tehokkaita ja jopa 80 prosenttia hoitoon hakeutuvista saa lapsen jollain hoitomenetelmällä. Tehokkain ja tuloksekkain menetelmä on IVF- eli koeputkihedelmöityshoito. Tämän tutkimuksen tarkoitus on kuvata, millaista tukea IVF-hoidossa olevat ovat löytäneet ja millaista tukea he toivoisivat löytävänsä internetistä sekä kuulla potilaiden ajatuksia siitä, kuinka internetiä voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää heidän hoitoonsa liittyen. Tavoitteena on löytää perustelut ja ideoita siihen, miten internetiä voitaisiin asiantuntijajohtoisesti hyödyntää tämän asiakasryhmän tukemisessa tulevaisuudessa. Tutkimukseen osallistujat etsittiin heinä-elokuussa 2013 internetin foorumeilta, joilla keskustellaan lapsettomuudesta ja hedelmöityshoidoista. Osa foorumeista oli julkisia ja osa edellytti rekisteröitymistä. Osallistujat vastasivat anonyymisti kyselyyn, josta vastauksia saatiin analysoitavaksi 42 (N = 42). Analyysi toteutettiin induktiivisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulosten mukaan IVF-asiakkaat ovat löytäneet internetistä hoitonsa tueksi vertaistukea, tietoa ja IVF-hoitoja tarjoavien klinikoiden sivustoja. Kysyttäessä mitä he toivoisivat löytävänsä internetistä, olivat vastaukset keskenään saman suuntaisia: internetistä toivottaisiin löytyvän enemmän vertaistukea etenkin suljettujen ja valvottujen keskustelupalstojen muodossa, tarkempaa ja kansainvälistä tutkittua tietoa, johon kaivattaisiin kotimaisten asiantuntijoiden kannanottoa. Klinikoilta toivottiin nykyistä kattavampia sivustoja. Lisäksi toivotaan erityisesti asiantuntijatukea, jota vastaajat eivät tuoneet esille kysyttäessä internetistä jo löydetystä tuesta. Erityisesti kaivattiin mahdollisimman reaaliaikaista yhteydenpitoa oman hoitavan klinikan kanssa ja tästä lisäpalvelusta IVF-asiakkaat olisivat valmiita maksamaan ylimääräisiä kustannuksia. Vastaajat toivat myös esille toiveen yhdestä selkeästä ja virallisesta, yksittäisistä klinikoista riippumattomasta internetsivustosta, jonne olisi koottu kaikki oleellinen tieto ja tuen muodot aiheeseen liittyen.

Unintentional infertility is affecting more and more; about 20% of those trying to become pregnant face difficulties when trying to become pregnant. Today's fertility treatments are quite effective and up to 80% of treatments are successful. The most effective and efficient method is IVF (in vitro fertilization). The purpose of this study is to describe what kind of internet-based support people in IVF have found and what kind of support they would like to find on the Internet. It is also intended to hear patients' thoughts on how the Internet could be used in the future for their treatment. The aim is to find justifications and ideas on how the Internet can be used expertly to support this group of clients in the future. In July-August 2013, participants in the study were searched for in Internet forums that discuss infertility and fertility treatments. Some forums were public and some required registration. Participants responded anonymously to the questionnaire, which provided answers for analysis 42 (N = 42). The analysis was carried using inductive content analysis. According to the results of the survey, IVF clients have found peer support, information and IVF treatment clinic websites on the Internet to support their treatment. When asked what they would like to find on the Internet, the answers were one-to-one: more peer support would be sought on the Internet, in particular in the form of closed and moderated forums, more accurate and internationally researched information that needed domestic expertise. More comprehensive sites were requested from clinics. In addition, there is a strong call for expert support, which respondents did not mention when asked about support already found on the Internet. In particular, there was a need for real-time communication with their own clinic, and IVF clients were even ready to pay extra costs for this additional service. Respondents also expressed the wish for a clear and official website, independent of individual clinics, which would gather all relevant information and forms of support on the subject.
Keywords: IVF, internet, tuki