Elintarvikeprosessien sivuvirtojen hyödyntäminen - Entsyymikäsitellyn panimomäskin ja rypsiöljyn puristejäännöksen kemiallinen koostumus - Korpela, Juuso (My University, 2020)
Elintarviketeollisuudessa syntyy runsaasti erilaisia sivuvirtoja, joiden hyödyntämiselle on tarvetta. Tällaisia runsaita sivuvirtoja ovat mäski panimon keittohuoneprosessista ja rypsin puristekakku rypsiöljyn valmistuksesta. Molemmat näistä sivutuotteista ovat proteiinirikkaita ja niitä on sovellettu pääosin eläinten rehuksi. Turun yliopiston Prowaste -projektin tavoitteena on sivuvirtojen arvouttaminen elintarvike-, rehuproteiini- ja ravintokuitu-ainesosiksi. Työssä on selvitetty alkuperäisen ja entsyymikäsitellyn panimomäskin ja rypsipuristekakun kemiallista koostumusta. Sivutuotteiden tutkimusnäytteet ovat peräisin projektin kansainvälisiltä yhteistyökumppaneilta. Työssä on analysoitu sokereita ja happoja, sekä myös joitakin muita yhdisteitä kuten aminohappoja kaasukromatografilla ja massaspektrometrilla. Panimomäskin alkuperäisen tutkimusnäytteen pääasialliset yhdisteet ovat maltoosi, glukoosi ja fosforihappo. Entsyymikäsittelyt lisäsivät useiden sokeri- ja happoyhdisteiden pitoisuuksia panimomäski- ja rypsin puristekakkunäytteissä. Entsyymikäsitellyissä mäskinäytteissä runsaita yhdisteitä ovat myös arabinoosi, ksyloosi, galaktoosi, sakkaroosi, fruktoosi, myo-inositoli sekä galakturoni-, sukkiini-, omena- ja sitruunahappo. Rypsipuristekakun alkuperäisen tutkimusnäytteen pääasialliset yhdisteet ovat sakkaroosi, glukoosi, myo-inositoli sekä omena-, sitruuna- ja fosforihappo. Entsyymikäsitellyissä rypsinäytteissä runsaita yhdisteitä ovat myös fruktoosi, galaktoosi, arabinoosi, ksyloosi, mannitoli sekä fumaari- ja galakturonihappo. Runsaimmat sokeri- ja happopitoisuudet havaittiin Viscozyme®-entsyymillä (karbohydraasien sekoitus) käsitellyillä näytteillä. Tulosten perusteella entsyymikäsittelyillä voidaan muokata alkuperäisen sivuvirtamateriaalin koostumusta ja siten niillä parantaa panimomäskin ja rypsin puristekakun hyötykäyttöä.
Keywords: Mäski, rypsipuristekakku, sokerit, hapot, entsyymikäsittely, GC-FID, GC-MS/MS