Rintasyövän kvantifiointi dynaamisella kontrastiainetehosteisella magneettikuvauksella - Saarinen, Janne (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Diagnostiikkaan kuuluvat inspektio, palpaatio, neulanäytteen tutkiminen ja kuvantamistutkimukset. Rintojen kuvantamistutkimukseen voidaan käyttää mammografiaa, ultraääntä ja magneettikuvausta. Näistä mammografiaa on yleisin ja magneettikuvausta käytetään vain erityistapauksissa. Magneettikuvausta on kuitenkin alettu käyttää yhä useammin rintojen tutkimiseen. Tässä hyödylliseksi menetelmäksi on osoittautunut dynaaminen kontrastiainetehosteinen magneettikuvaus (DCE-MRI). Menetelmää voidaan käyttää kasvainten diagnosointiin, pahanlaatuisuuden määrittämiseen tai hoitojen seurantaan. Menetelmä on haastava, eivätkä tutkijat ole yksimielisiä kaikista menetelmän vaiheista. Menetelmällä on saatu aikaan vaihtelevia tuloksia, mutta kun kyse on potilaan elinajanodotteesta, pienikin hyöty on tarpeen. Tässä työssä tutkittiin rintojen magneettikuvia, jotka oli otettu neljältä potilaalta, joiden kohdalla oli vahva epäilys rintasyövästä. Nämä rintojen aksiaalikuvat oli kuvattu dynaamisella kontrastiainetehosteisella magneettikuvauksella. Tarkoituksena oli matemaattisesti mallintaa tätä dynaamista kuvadataa. Tähän tarkoitukseen ohjelmoitiin graa nen käyttöliittymä MATLAB-ohjelmistolla. Ohjelman avulla kuvadataan sovitettiin suosittu lokeromalli (epälineaarinen regressiomalli), jolloin saatiin estimaatteja kasvaimen fysiologiaa kuvaaville parametreille. Saatuja estimaatteja verrattiin kirjallisuusarvoihin ja todettiin niiden olevan samaa suuruusluokkaa mittaustarkkuuden puitteissa. Lopuksi pohdittiin menetelmän haasteita.