Nuorten näkemykset minäpystyvyydestään kaverisuhteissa. - Nyman, Johanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Nuoruus on tärkeää kehityksen aikaa, jolloin nuori tyypillisesti kokeilee uutta ja etsii rajojaan. Tässä kehitysvaiheessa nuori tekee monia terveyteen liittyviä valintoja, esimerkiksi tupakoinnin aloittamiseen ja alkoholin käyttöön liittyen, jotka voivat ennustaa varhaisen aikuisuuden terveyskäyttäytymistä ja vaarantaa nuoren terveyden. Nuoruudessa kavereiden merkitys kasvaa ja perheen rooli nuoren sosiaalistamisessa laajenee kaveripiiriin, jolloin kaverit vaikuttavat nuoren omiin näkemyksiin itsestään. Kavereilla on myös suuri merkitys nuoren minäpystyvyyden kehittymiseen. Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata nuorten minäpystyvyden ilmentymistä kaverisuhteissa ja tunnistaa sitä edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tutkimus raportoidaan tässä pro gradu -tutkielmassa, josta osa raportoidaan erillisenä tieteellisenä artikkelina. Tutkimuksen aineisto koostuu 155 iältään 13–17-vuotiaan nuoren kuvauksista. Nuoret olivat kahden suomalaisen kaupungin yläkoulun oppilaita, ja nuoria osallistui tutkimukseen yhteensä kymmenestä 7.−9. luokasta. Aineisto kerättiin huhti-toukokuussa 2015 avoimilla kyselylomakkeilla, joissa käytettiin kriittisten tapahtumien tekniikkaa. Kyselylomakkeissa nuoria pyydettiin kuvaamaan kaksi tilannetta, joissa he olivat olleet kavereidensa kanssa eri mieltä, ja joista ensimmäisessä he olivat pystyneet tekemään oman päätöksen, mutta toisessa eivät. Aineisto analysoitiin induktiivisella temaattisella analyysillä. Aineiston perusteella nuorten minäpystyvyys kavereiden keskuudessa näyttäytyi dynaamisena prosessina, joka tapahtui sisäisen keskustelun kautta. Sisäinen keskustelu koostui viidestä teemasta, joilla nuoret kuvailivat minäpystyvyyden ilmentymistä kavereiden keskuudessa. Teemat olivat nuoren minäkäsitys, sosiaalinen ilmapiiri, aiotun toiminnan seurausten arviointi sekä nuorten kognitiiviset ja emotionaaliset perustelut. Minäkäsitys, johon sisältyi nuoren itseluottamus toimia oman päätöksen mukaan ja moraali, oli nuorten kuvausten perusteella kaikkein vakain teema, kun taas sosiaalinen ilmapiiri vaihteli tilanteen mukaan. Sosiaalinen ilmapiiri, joka tarkoitti nuorten kokemaa sosiaalista painetta ja läheisyyttä kaverisuhteissa, liittyi myös läheisesti nuoren heikentyneeseen minäpystyvyyteen. Seurausten arviointi tarkoitti sitä, miten nuori ymmärsi seuraukset. Esimerkiksi se, kenen tarpeista nuori katsoi asiaa, vaikutti siihen, miten hän näki toiminnan seuraukset. Nuoren kognitiiviset ja emotionaaliset perustelut tarkoittivat sitä, että nuoren minäpystyvyyteen vaikutti muiden tekijöiden ohella toimintaan liittyvä rationaalisuus ja erilaiset tunteet. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että nuoren minäpystyvyys ilmentyy siihen liittyvän tiedon tarkastelun ja pohtimisen kautta. Tulokset ovat osittain yhtenäisiä aikaisemman kirjallisuuden kanssa, mutta tuovat nuorten moraalin, kognitiiviset näkökulmat ja seurausten arvioinnin keskusteluun nuorten minäpystyvyyttä määrittävistä tekijöistä erityisesti kaverisuhteissa. Tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että nuorten minäpystyvyyttä tulisi tarkastella nykyistä käsitystä laajemmin.