Politiikkasuositus : Ilmasto- ja ympäristökestävän ruokajärjestelmän kehittämiseen lisää tulevaisuusajattelua ja -tekoja - Latvala, Terhi; Karhula, Timo; Kirveennummi, Anna; Mäkelä, Johanna; Saarimaa, Riikka; Salmivaara, Laura; Silfver, Mia; Niva, Mari (Finland, 2026)
Ruoan tuotannon ja kulutuksen ilmasto- ja ympäristökestävyyden parantamiseksi tarvitaan uudenlaista ajattelua, selkeää ja tulevaisuussuuntautunutta poliittista ohjausta, eri toimijoiden aktiivisia toimia ja yhteisen suunnan rakentamista. Näiden kehittämistä ja käyttöönottoa edistää tieto siitä, millainen ohjaus ja toimet ovat ruoan tuottajien ja kuluttajien näkökulmasta kannatettavia. Tieto antaa mahdollisuuksia myös kehittää keinoja poliittisen ohjauksen hyväksyttävyyden parantamiseksi, jotta toimia voidaan ottaa tehokkaasti käyttöön. Ilmasto- ja ympäristökestävän ruokajärjestelmän kehittämiseksi on välttämätöntä käydä laajaa ja osallistavaa keskustelua ruokatuotannon tulevaisuuksista sekä kestävyystoimista ja niiden vaikutuksista. Ruokatulevaisuutta voidaan hahmottaa hyödyntämällä tulevaisuustyökaluja, jotka auttavat eri toimijoita suunnittelemaan ja toteuttamaan kestäviä ratkaisuja ruokajärjestelmän kehittämiseksi.