“I’m not a fucking hoax” – Problemizing Identity, Gender and Corporeality via J.T. LeRoy’s Transgressive Fiction - Junnonaho, Tiia R. (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2012)
Tarkastelen pro gradu –tutkielmassani kieltä, diskursiivista valtaa ja voimaannuttamista sekä identiteetin käsitettä yhdysvaltalaisen kirjailijan J.T. LeRoyn lyhytproosan kautta, jonka määritän lajiltaan transgressiiviseksi. Syvennän käsitteitä analysoimalla kielellisesti tuotettua valtaa ja identiteettien rakentumista identiteettipolitiikaksi postsrukturalistisessa viitekehyksessä l. kielellisesti ja sosiaalisesti tuotettuina keskittyen sukupuoleen, ruumiillisuuteen, sosiaaliseen luokkaan ja kokonaisvaltaisiin kulttuurisiin ylä- ja alakäsityksiin, siis kulttuurimme hierarkkisiin merkityksellistämisjärjestelmiin. Lähestymistapani on poikkitieteellinen; analyysissäni yhdistyvät feministisen sosiolingvistiikan, queer-/sukupuolentutkimuksen ja kirjallisuustieteen näkökulmat, joiden teoriakonteksteissa problematisoin identiteetin rakentumisprosesseja sekä tarkastelen transgression käsitettä ja transgressiivista fiktiota selvittääkseni, mitä niiden avulla voi paljastaa ja millaista kumousvoimaa niihin sisältyy. Lopulta jälleenrakennan J.T. LeRoyn representatiivisena, translokationaalisena, kumouspotentiaalisena queer-identiteettinä transgression poetiikan ja politiikan avulla. Totean, että transgressiot – sääntöjen rikkominen tai niiden ylittäminen – paljastavat hierarkkisoimisprosessit poeettisen ulottuvuutensa avulla tuomalla esiin sen inhon, pelon ja houkutuksen dynamiikan, jolla valtakulttuuri rakentaa käsityksenä itsestä yöpuolensa, marginaaliensa, alemman Toisen kautta. Paljastaminen ei kuitenkaan yksin riitä vaan siihen tulee liittyä muutosstrategioita, transgression politiikkaa. Transgressio tulisi ymmärtää paitsi ajatusrakennelmana myös voimaannuttamisstrategiana, jonka tarkoitus on löytää vaihtoehtoisia maailmanjärjestyksiä, jotka horjuttavat vallitsevaa epäoikeudenmukaista sosiaalista järjestystä, estetiikkaa ja kulttuurihierarkioita. Asiasanat: gender, class, the body, transgression, transgressive fiction, intersectionality, identity politics