Varhaislapsuuden kielen ja itsesäätelyn kehitys, sekä niiden keskinäinen yhteys - Forsvik, Minna (My University, 2026)
Kielen ja itsesäätelyn kehityksen tiedetään olevan laajoja aiheita, jotka liittyvät suuresti etenkin varhaislapsuuden ajanjaksoon. On tiedossa, kuinka itsesäätelyn kehitykseen vaikuttaa vuorovaikutussuhteet sekä muut aikuisen ohjauksen ymmärtämiseen liittyvät tekijät. Kuitenkaan selkeitä tai laajoja tuloksia näiden kehityksen osa-alueiden välisistä suorista yhteyksistä ei ole, joka on mahdollistanut kiinnostuksen heräämisen tämän tutkielman tekemiseksi. Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli löytää ja saada uusia näkökulmia kielen ja itsesäätelyn välisiin yhteyksiin. Tutkielman lähteinä painotettiin vertaisarvioituja teoksia ja tutkimuksia, joissa käsiteltävä asia painottui mahdollisimman vahvasti käsiteltävien asioiden väliseen yhteyteen ilman ulkoisia tekijöitä. Tutkielmaa tehtäessä huomioitiin myös teoksia ja tutkimuksia, jotka käsittelivät ainoastaan toista osa-aluetta sekä osa-alueiden välistä yhteyttä myös ulkoisen tekijän kanssa Käytettyjen aineistojen ja tutkielman pohjalta voidaan todeta kielen ja itsesäätelyn kehitysten välillä olevan useita erilaajuisia yhteyksiä niin kielen kehityksestä itsesäätelyn kehitykseen, kuin myös itsesäätelyn kehityksestä kielen kehitykseen. Tämä vahvistaa ajatusta ja merkitystä siitä, kuinka tärkeää on tukea varhaislapsuudessa niin lapsen kielen kehitystä, kuin myös tukea ja ohjata lapsen itsesäätelyn kehittymistä.
Keywords: itsesäätely; kielen kehitys; varhaislapsuus