”Minä en rakennu sen varaan et mä oon yrittäjä, mut sen vapauden varaan mä rakennun kyllä” : Naisyrittäjien sukupuolittunut toimijuus - Karlström, Henna (My University, 2023)
Tämä tutkimus tutkii naisyrittäjiä ja heidän sukupuolittunutta toimijuuttaan. Toimijuudessa olen kiinnostunut naisyrittäjän toimijuuden kokemuksesta ja siitä, miten naisyrittäjän elinympäristö mahdollistaa tai rajoittaa yksilöä. Tutkimuksessani kysyn, millainen on naisyrittäjän toimijuuden kokemus ja millaisia toimijuuden rajoitteita ja mahdollisuuksia naisyrittäjät tunnistavat. Tutkimuksen aineisto on kerätty avoimin haastatteluin ja siinä haastateltiin kahdeksaa (n=8) perheellistä naisyrittäjää. Tulokset jakautuivat kahteen teemaan, joita ovat työn ja arjen yhteensovittaminen sekä vapaus elää omannäköistä elämää. Tutkimus osoitti, että naisyrittäjät saavat yrittäjyydellään väljyyttä perinteiseen työn ja arjen kahtiajakoon. Samalla he voivat vastata paremmin heihin kohdistuviin sosiaalisiin stereotypioihin, mitkä vaativat läsnä olevaa äitiyttä sekä kykyä yhdistää työ ja arki. Yrittäjänä toimiessaan naiset kykenivät helpottamaan arjen ja työn yhteensovittamista ja luomaan itselleen vapauksia, joita toimiminen vakituisessa palkkatyössä ei mahdollistanut. Yrittäminen saatettiinkin ensisijaisesti sovittaa omiin arvoihin ja elämäntilanteeseen. Tutkimuksessani ilmennyt naisyrittäjien vapauden kaipuu näytti osittain syntyvän juuri työn ja arjen yhdistämisen mahdottomuudesta. Vapauden kaipuuseen oli mahdollista vastata toimimalla yrittäjänä ja samalla tämä nähtiin vapautena väistää työn ja arjen kahtiajakoa. Määrittelemällä omat aikataulunsa ja työtehtävänsä, yrittäjänaiset kokivat olevansa itse oman elämänsä ohjaksissa, jolloin oma aika saatiin jakaa itselle tärkeällä tavalla. Edelleen arjen väljyys mahdollisti sen, että naisyrittäjät kykenivät paremmin vastaamaan työn ja arjen yhdistämiseen sekä äitiyteen liitettyihin sosiaalisiin stereotypioihin. Tutkimuksen tuloksia ei voi yleistää koskemaan kaikkia naisyrittäjiä vaan, kuten toimijuus itsekin, myös tutkimuksen tulokset ovat tilanteisia, ajasta ja paikasta riippuvia.
Keywords: naisyrittäjä, toimijuus, äitiys, sukupuoli, sukupuolitapaisuus