Koronaviruspandemian vaikutus sijoittajien päätöksentekoon : Katsaus sijoittajien riskinottoon koronaviruspandemian aikana - Savioja, Juuso (My University, 2022)
Koronaviruspandemia aiheutti maailmantalouteen suuren negatiivisen shokin. Tämä shokki näkyi myös osakemarkkinoilla ja aiheutti finanssikriisin jälkeen suurimman hetkellisen epävarmuuden kasvun ja osakemarkkinoiden romahduksen. Osakemarkkinat kuitenkin toipuivat nopeasti pandemian alkamisen jälkeen ja osakeindeksit ylittivät pian pandemian julistamista edeltäneet lukemat. Tässä tutkielmassa perehdyttiin sijoittajien päätöksentekoon tällaisen epävarmuuden aikana ja pyrittiin selvittämään, että onko sijoittajien riskinottokäyttäytyminen muuttunut pandemian aikana aiempaan verrattuna. Tutkielmassa esiteltiin taloustieteen päätöksenteon teoriaa painottaen erityisesti prospektiteoriaa. Selvitettiin, miten prospektiteorian perusteella ihmisten on havaittu käyttäytyvän epävarmuuden alaisissa tilanteissa. Esiteltiin myös käytännön keinoja todentaa riskin ja epävarmuuden taso osakemarkkinoilta. Lisäksi tuotiin esille osakemarkkinoiden käytännön havaintoja ja empiirisiä tuloksia siitä, miten sijoittajien on nähty käyttäytyvän negatiivisten shokkien jälkeisinä korkean epävarmuuden aikoina. Aiemman tutkimuksen ja teorian perusteella sijoittajat vaikuttavat vähentävän riskinottoa preferenssiensä mukaisesti negatiivisen shokin jälkeisenä aikana. Lopuksi tehtiin varsinainen koronapandemian ajan ilmiöiden analyysi perustuen tutkimukseen ja empiriaan. Useassa pandemian ajan empiirisessä tutkimuksessa kävi ilmi, että eri sijoittajaryhmissä suhtautuminen riskinottoon ei muuttunut merkittävästi pandemian aikana verrattuna aikaan ennen pandemian julistamista, vaikka aiemman teorian ja tutkimuksen perusteella näin voi olettaa tapahtuvan. Tutkielmassa tehtiin lisäksi osakemarkkinoiden datalle aikasarja-analyysiin perustuva selvitys, jolla selvitettiin epävarmuutta kuvaavan VIX-indeksin yhteyttä korkean ja matalan riskin ETF-rahastojen kehitykseen. Sekä pandemia-ajan tutkimus, että empiirinen selvitys päätyivät tulokseen, että sijoittajien riskitoleranssi vaikuttaa kasvaneen pandemian aikana.
Keywords: koronavirus, shokki, päätöksenteko, riski, epävarmuus, prospektiteoria, sijoittajat, osakemarkkinat, VIX