Primaari sklerosoiva kolangiitti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä - Matero, Pipsariina (My University, 2023)
Tutkimuksessa selvitettiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin primaaria sklerosoivaa kolangiittia sairastavien potilaiden lukumäärää, ikä- ja sukupuolijakaumaa, sekä tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyyttä vuosina 2010–2020. Lisäksi selvitettiin taudinkulkua sekä taudin komplikaatioiden kuten maksansiirtojen ja maligniteettien esiintyvyyttä potilasaineistossa. Tutkimuksen potilasaineisto kerättiin Uranus-potilastietojärjestelmästä hakutermeillä PSC, sklerosoiva kolangiitti, sklerosoiva sappitulehdus ja cholangitis sclerosans ja ICD-10-koodilla K83.0 (muut sappitiesairaudet). Tutkimukseen rajautui haetun potilasaineiston läpikäynnin jälkeen 89 potilaan joukko, joilta kerättiin perustiedot, tiedot primaarista sklerosoivasta kolangiitista sekä mahdollisesta tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Tilastolliset analyysit suoritettiin SAS-järjestelmän Windowsversiota 9.4 (SAS Institute Inc., Cary, NC, USA) Tutkimuksessa primaarin sklerosoivan kolangiitin esiintyvyys Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä oli yhtenevä muun Suomen esiintyvyyden kanssa, joskin muun suomen esiintyvyyden alarajoilla. Naispotilaiden osuus sukupuolijakaumassa oli hieman suurempi muuhun aineistoon verrattuna. Miehillä tauti diagnosoitiin keskimäärin nuorempana, ja diagnoosivaiheessa tauti esiintyi sappitiepuustossa laajaalaisemmin kuin naisilla. Aineiston potilailla 76 %:lla oli jokin tulehduksellinen suolistosairaus. Enemmistöllä potilaista esiintyvän haavaisen paksusuolitulehduksen osuus potilasaineistossa oli keskimääräistä pienempi, kun taas välimuotoisen koliitin osuus oli verrokkiaineistoa suurempi. Tutkimuksen päätetapahtumista yleisin oli maksansiirto, johon joutui 12 potilasta. Perussairauteen liittyvä kuolleisuus oli tutkimuksessa 2,2 % ja kuolinsyy kuolemissa oli kolangiokarsinooma.
Keywords: primaari sklerosoiva kolangiitti, tulehdukselliset suolistosairaudet, autoimmuunisairaus