Yhdysvallat – Konservatismin ja liberalismin luvattu maa? : Homoseksuaalien oikeudet poliittisena ja yhteiskunnallisena kysymyksenä New York Timesissa vuosina 2000–2005 - Salminen, Rasmus (My University, 2020)
Tutkimukseni käsittelee homoseksuaalien oikeuksia poliittisesta, ideologisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta New York Timesin julkaisuissa vuosina 2000–2005. Päälähteenäni on noin 70 artikkelin otanta homoseksuaaleja käsittelevää uutisointia New York Timesissa. Lähdeaineistoni pohjalta olen selvittänyt, miten New York Times, yksi Yhdysvaltojen suurilevikkeisimmistä sanomalehdistä, näki homoseksuaalisuuden ja samaa sukupuolta olevien parien oikeudet uutisoinnissaan. New York Timesin yhteiskunnallinen uutisointi keskittyy vahvasti oikeusistuinten päätöksiin ja erityisesti korkeimman oikeuden asemaan ja roolin yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa. Lehti korostaa, miten Yhdysvalloissa homojen oikeudet eivät edenneet poliittisella mandaatilla, vaan sen takana olivat korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka ohjasivat yhdysvaltalaista arvopolitiikkaa. Yhteiskunnallisia tarkastelupintoja tutkimuksessani ovat myös media ja kansalaisaktivismi sekä malliesimerkkinä Massachusettsin osavaltio, joka laillisti ensimmäisenä Yhdysvalloissa samaa sukupuolta olevien avioliitot osavaltion korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2003. Poliittinen näkökulma käsittää erityisesti Yhdysvaltojen valtapuolueiden toimintaympäristön määrittelyn sekä niiden suhtautumisen homoseksuaalien oikeuksiin, vuoden 2004 presidentinvaalit, jossa samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeus nousi poliittiseksi kärkiteemaksi, sekä ideologioiden vaikutuksen Yhdysvaltojen politiikkaan. Käytännössä suhtautuminen homoparien avioliittooikeuteen määritteli yksilön liberaalisuutta tai konservatiivisuutta. Poliittisessa viitekehyksessä esiin nousevat myös muiden tekijöiden kuten rodun ja uskonnon vaikutus poliittiseen käyttäytymiseen.
Keywords: homoseksuaalisuus, Yhdysvallat, politiikka, yhteiskunta, media, ideologiat, konservatismi, liberalismi, demokraatit, republikaanit, korkein oikeus, vähemmistöt, sanomalehtitutkimus, arvot, presidentinvaalit, sisällönanalyysi