Innovaatioiden omaksuminen kierrätyskuidun markkinoiden luonnissa : Tekstiilijätteestä jalostettavan kierrätyskuidun hyödyntämiseen vaikuttavat tekijät liiketoiminnassa - Ceri, Ceyda (My University, 2022)
Ympäristön tilaa uhkaa hyvin monimutkaiset ongelmat, joita ylikulutus, luonnonvarojen tuhlaaminen ja liikakäyttö kiihdyttävät (Lyytimäki & Hakala 2009). Ihmisen toiminta vaatii muutosta ja vaihtoehtoisia käytäntöjä ja liiketoimintamalleja tarvitaan yhä enemmän. Jotta voidaan vastata niin taloudellisiin kuin ympäristöllisiin ja sosiaalisiin haasteisiin, tarvitaan teknologisia ja liiketoimintakonseptien mukaisia innovaatioita (Donner & De Vries 2020). Yksi tekstiiliteollisuuden aiheuttamista haasteista on ympäristökuorman kertyminen (Yalcin-Enis ym. 2019). Tämän tutkielman tarkoituksena on laajentaa ymmärrystä tekstiilijätteestä jalostettavan kierrätyskuidun hyödyntämiseen vaikuttavista tekijöistä, asenteista ja odotuksista, mitkä toimivat joko edistävinä tai hidastavina tekijöinä kierrätyskuidun markkinoiden luonnissa. Tutkielma kokoaa yhteen kiertotalouden parissa toimivia yrityksiä, toimijoita sekä julkaisuja, jotka hyödyntävät tai ovat testanneet kierrätyskuidun ominaisuuksia. Tutkielmalla vastataan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: mitkä tekijät edistävät kierrätyskuidun käyttöönottoa tekstiilialan toimijoiden keskuudessa? Sekä mitkä tekijät hidastavat kierrätyskuidun käyttöönottoa tekstiilialan toimijoiden keskuudessa? Kierrätyskuidun hyödyntämiseen vaikuttavia tekijöitä selvitettiin kahdeksan puolistrukturoidun laadullisen teemahaastattelun avulla, joita lähestyttiin innovaatiovetoisesta näkökulmasta innovaation diffuusioteoriaan nojautuen. Aineiston analyysin pohjalta muodostettiin kuusi teemaa: edelläkävijyys ja yhteistyö, ympäristötietoisuus, vastahakoisuus, kustannus ja saatavuus, laatu ja puhtaus sekä imagotekijät. Teemat jaettiin lisäksi positiivisiin ja negatiivisiin tekijöihin, jotka edustivat kierrätyskuidun käyttöönottoa edistäviä tai hidastavia tekijöitä. Tekstiilijätteestä jalostettavalla kierrätyskuidulla voidaan vastata tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksiin. Uuden innovaation omaksuminen nähdään haastavana, minkä vuoksi sen leviäminen markkinoilla vie aikaa. Kierrätyskuidun haasteena on saavuttaa markkinakelpoinen laatutaso ja tulla taloudellisesti kannattavaksi vaihtoehdoksi liiketoiminnassa. Lisäksi ennakkoluulot, näkemyserot sekä vastustavat asenteet kierrätysmateriaaleja kohtaan hidastavat kierrätyskuidun suosiota. Vielä ei olla saavutettu yhtenäistä näkemystä eri toimijoiden keskuudessa siitä, että tekstiilijäte nähtäisiin arvokkaana raaka-aineena. Tutkielma pyrkii täyttämään aukkoa kirjallisuudessa kierrätyskuituun liittyvistä asenteista ja odotuksista yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi. Lisäksi esitetään käytännön suosituksia kierrätyskuidun jatkojalostajille ja loppukäyttäjille. Avainsanat: Innovaatio, innovaation omaksuminen, innovaatioiden diffuusio, kierrätyskuitu, poistotekstiili, poistotekstiilin jalostuslaitos, tekstiilijäte, jätehuolto, kiertotalous, ympäristötietoisuus.
Keywords: Innovaatio, innovaation omaksuminen, innovaatioiden diffuusio, kierrätyskuitu, poistotekstiili, poistotekstiilin jalostuslaitos, tekstiilijäte, jätehuolto, kiertotalous, ympäristötietoisuus