MS-tauti ja kognitiivinen toimintakyky - Eija Rosti-Otajärvi; Merja Soilu-Hänninen; Hanna Kuusisto; Juhani Ruutiainen; Päivi Hämäläinen (Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022)
MS-taudin kognitiivisia oireita käsittelevä tutkimus on lisääntynyt eksponentiaalisesti 30 viime vuoden aikana. Kognitiiviset oireet tunnistetaan nykyään MS-taudin ydinoireiksi. Kognitiivisia häiriöitä, joista tyypillisimpiä ovat tiedonkäsittelyn hidastuminen ja muistivaikeudet, esiintyy arviolta joka toisella MS-tautia sairastavalla. Häiriöt voivat vaikuttaa laajasti potilaan elämänlaatuun. Tulevaisuudessa oireiden systemaattinen seuranta jo sairastumisen varhaisvaiheesta lähtien saattaisi auttaa hyödyntämään kognitiivista toimintakykyä sairauden etenemisen ja hoidon tehon seurannassa. Hyvä aivoterveys ja aktiivinen kognitiivisen toimintakyvyn käyttö todennäköisesti hidastavat oireiden ilmaantumista. Kognitiivisten häiriöiden kuntoutuksessa tarvitaan holistista otetta sekä monimuotoisten kuntoutusmenetelmien hyödyntämistä.