Muutoksen rajat – Pyhän ja profaanin välinen rajanveto vuosien 2015–2021 välisessä ilmastonmuutosuutisoinnissa - Vuorinen, Joona (Kulttuurintutkimus, 2025)
Artikkeli tutkii suomalaisen median ilmastonmuutosuutisointien diskursseissa ilmenevää kategoriajaottelua ja pyrkii analysoimaan sitä uskontotieteen pyhäteorioiden valossa. Ilmastonmuutoksesta uutisoidessaan media luo ja vahvistaa ilmastonmuutokseen liitettyä jaottelua hyvän ja pahan välillä, jota voidaan tulkita pyhän ja profaanin välisenä rajanvetona. Artikkelin aineiston muodostaa tietyin hakusanoin rajattu kooste Ylen ja Ilta-Sanomien, kahden laajimmin suomalaisia tavoittavan uutismedian, ilmastonmuutosuutisista vuosien 2015—2021 välillä. Ilmastonmuutosuutisoinnin diskursseissa rakentuu suojeltava ja loukkaamaton pyhä, joka paikantuu maapallon luontoon ja jota ilmastonmuutos vaikutuksillaan uhkaa. Artikkeli tarjoaa uuden näkökulman ilmastonmuutoskeskusteluun osoittamalla, miten ilmastonmuutos vahvistaa ja muokkaa pyhän – tässä artikkelissa luonnon ja ilmaston – ja sitä uhkaavan profaanin välistä rajanvetoa. Samalla artikkeli tuo esiin median roolin tämän rajanvedon rakentamisessa. Tarkastelemalla medioiden rakentamia represaantioita ilmastonmuutoksesta ja niihin liitettyjä merkityksenantoja uskontotieteen pyhäteorioiden ja diskurssianalyysin avulla, artikkeli osoittaa ilmastonmuutoksen olevan osa sosiaalisesti jaettua ja kontrolloitua rajanvedon verkostoa, jossa korostuu loukkaamattomana pidetty pyhä. Tämän lähestymistavan ansiosta artikkeli käsittelee ilmastonmuutosta tuoreella tavalla ottaen huomioon ilmastonmuutosuutisoinnin ja ilmastonmuutokseen liittyvien torjuntakeinojen ja poliittisen päätöksenteon taustalla vaikuttavan, pyhän ja profaanin väliselle rajanvedolle rakentuvan, järjestelmän.