Transtyretiinivälitteisen sydänamyloidoosin hoito - Laurila Sanna; Suomalainen Olli (Suomen Kardiologinen Seura, 2025)
Transtyretiinivälitteinen sydänamyloidoosi (ATTR-CM) on etenkin iäkkäiden etenevä sairaus, jonka ennuste on perinteisesti ollut huono. Se on melko harvinainen, mutta pienellä osalla diastolista vajaatoimintaa (heart failure with preserved ejection fraction, HFpEF) sairastavista potilaista voi olla diagnosoimaton ATTR-CM. HFpEF diagnostiikka on lisääntynyt sen jälkeen, kun empagliflotsiinilla osoitettiin viimevuonna ensimmäisenä lääkkeenä olevan edullinen vaikutus päätetapahtumiin. Samalla myös ATTR-CM:n hoito on viimeisen vuoden aikana muuttunut, kun transtyretiinin stabiloija tafamidiisi on saanut peruskorvattavuuden Suomessa. Nämä tekijät ovat herättäneet uutta innostusta HFpEF potilaiden diagnostiikkaa kohtaan, ja tietoisuuden lisääntyessä myös ATTR-epäilyjä herää useammin. Tässä katsauksessa käydään läpi sen diagnostiikkaa ja hoitoa.