Hypertensiivisen raskauden vaikutus lapsen myöhempään sydän-ja verisuonisairastuvuuteen - Hartikainen, Antti (My University, 2021)
Hypertensio komplisoi noin 6-8 prosenttia raskauksista ja sen komplikaatio, pre-eklampsia, on yleisin äiti- ja sikiökuolleisuutta aiheuttava syy maailmassa. Hypertensiivisten raskauksien pitkäaikaisvaikutukset sikiölle ovat kuitenkin huonommin tunnettuja. Kardiovaskulaarisairauksien osalta on esitetty, että hypertensiivisestä raskaudesta syntyneellä on korkeampi riski synnynnäisiin sydänvikoihin, epäedullisempaan sokeri- ja lipidiprofiiliin ja hypertension kehittymiseen myöhemmällä iällä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on esitellä hypertensiivisten raskauksien pitkäaikaisvaikutuksia kardiovaskulaarisairauksien osalta. Katsaus perustuu PubMed-tietokannasta kerättyihin artikkeileihin ja Duodecim-oppikirjojen aiheeseen liittyviin kappaleisiin. Tunnetuimmat hypertensiivisen raskauksien sikiökomplikaatiot ovat kohtukuolema, ennenaikainen syntymä ja pieni syntymäpaino. Pienen syntymäpainon on osoitettu olevan riskitekijä hypertensiolle, ja verenpaineen on todettu olevan kääntäen verrannollinen syntymäpainoon. Etenkin vaikealla pre-eklampsian muodolla on osoitettu olevan merkittävä vaikutus systoliseen ja diastoliseen verenpaineeseen jälkeläisellä ja näyttöä on myös korkeammasta riskistä aivoverekenkiertohäiriöön ja kardiovaskulaarikuolleisuuteen. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla on pystytty osoittamaan seurauksena korkeampi verenpaine ja huonompi sokeri- ja lipidiprofiili. Yksittäisen laajan tutkimuksen perusteella on myös viitteitä korkeammasta kardiovaskulaarikuolleisuudesta ensimmäisen 18 vuoden seurantajaksolla. Asiasanat: raskaus, hypertensio, pre-eklampsia