Vuosien 2009–2020 välillä esiintyneiden influenssavirus A/H1N1pdm09 -kantojen vertailu - Belik, Milja (My University, 2021)
Influenssa A -virukset (IAV) aiheuttavat pelkästään Euroopassa miljoonia sairastapauksia ja kymmeniä tuhansia kuolemia vuosittain. Toisinaan influenssaepidemat laajenevat maailmanlaajuisiksi pandemioiksi, jolloin leviävä influenssavirus sairastuttaa huomattavasti suuremman osan väestöstä ja sairaus voi olla poikkeuksellisen vakava verrattuna tavalliseen vuosittaiseen kausi-influenssaan. Tämän lisäksi IAV:t muuntuvat jatkuvasti, mikä johtaa joskus siihen, että virus saa kyvyn vaihtaa isäntäeläintä esimerkiksi linnusta ihmiseen. Jos lintuinfluenssavirus adaptoituu uuteen isäntäsoluun, pystyy se replikoitumaan siinä tehokkaasti ja tuottamaan suuria määriä infektiivisiä virioneja, jolloin tartuntaketjut saattavat alkaa edetä nopeasti ihmisten välillä. Influenssan aiheuttamien yhteiskunnallisten vaikutusten sekä pandemioiden aiheuttaman jatkuvan uhan vuoksi influenssaviruksissa tapahtuvien muutosten ja adaptiivisten mekanismien tunteminen on tärkeää, koska se voi auttaa sekä uuteen influenssapandemiaan valmistautumisessa että siihen nopeasti ja oikein reagoimisessa. Tämän pro gradu -työn pääasiallisena tarkoituksena oli selvittää, onko A/H1N1pdm09:n replikaatiokyvyssä tapahtunut muutoksia kuluneen reilun kymmenen vuoden aikana siitä, kun virus ilmaantui influenssakaudella 2009–2010 ja aiheutti sikainfluenssaksi kutsutun maailmanlaajuisen pandemian. Muutoksia havainnoitiin infektoimalla MDCK-, A549- sekä Vero E6 -solut yhdeksällä eri IAV-kannalla. IAV-kantojen proteiiniekspressiota sekä vRNA:n ja infektiivisten virionien tuottoa analysoitiin immunoblottaus-, RT-qPCR- ja plakkititrausmenetelmillä. Saatuja tuloksia verrattiin vuoden 2009 pandeemisen viruskannan tuloksiin. Tulosten perusteella A/H1N1pdm09-viruskannat replikoituivat suurimmaksi osaksi hitaammin verrattuna vuoden 2009 pandeemiseen IAV-kantaan, eivätkä tulokset siten antaneet yksiselitteisiä viitteitä A/H1N1pdm09-viruksessa kymmenen vuoden aikana tapahtuneesta adaptoitumisesta ihmiseen tai muutoksista replikaatiokyvyssä. Samalla tuloksista oli kuitenkin havaittavissa, että influenssakaudella 2019–2020 esiintyneen A/H1N1pdm09-kannan replikoituminen oli tässä tutkimuksessa tehokkaampaa kuin vuoden 2009 pandeemisen kannan replikoituminen. Työn toisena tarkoituksena oli samalla antaa suuntaa tuleville tarkempien adaptaatiomekanismien selvittämiseen tähtääville tutkimuksille, missä onnistuttiin hyvin.
Keywords: Influenssa A -virus, A/H1N1pdm09, influenssapandemia, sikainfluenssa, replikaatiosykli, adaptaatio