”HEI KYLLÄ ME TYTÖT TÄÄ HOMMA HOIDETAAN” : Kokemuksia partiotyttöydestä turkulaisten tyttömeripartiolaisten silmin - Sinisalo, Crista (My University, 2019)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee partiotyttöyttä representaatioina ja tyttökulttuurina. Tutkittavana yhteisönä oli kolme turkulaista tyttömeripartiolippukuntaa: Auran Tytöt, Nuotiotytöt ja Turun Tähti-Tytöt. Tutkielman tarkoituksena on avata näkökulmia partiotyttöjen maailmaan ja siihen, millainen kasvuympäristö sukupuolispesifi partiolippukunta on tytöille. Tutkielman viitekehyksessä esiintyy termi tyttötutkimus, mutta tämän tutkielman ei silti voi sanoa olevan lapsi- tai nuorisotutkimusta. Tutkielman informantteina on toiminut sekä lapsia että itsensä partiotytöksi mieltäviä, yli 18-vuotiaita tyttöpartiolaisia. Tutkimusaineisto muodostuu kyselytutkimuksesta, kahdesta ryhmähaastattelusta sekä toisen haastattelun havainnointimuistiinpanoista. Lisäksi osa tehdyistä päätelmistä perustuu myös tutkijan harjoittamaan autoetnografiaan sekä henkilökohtaisiin kokemuksiin. Tutkielma on yhdistelmä etnologian, sukupuolentutkimuksen sekä sosiologian teemoja ja tutkimusmenetelmiä. Teoreettisena viitekehyksenä toimivat funktionalistinen tyttötutkimus sekä teoriat puheen ja sukupuolen performatiivisuudesta. Tutkielmassa käytetty metodologia pohjaa hermeneutiikkaan ja sisältää autoetnografian, diskurssianalyysin, lähiluvun ja kulttuurianalyysin keinoja. Tutkimusaineistoon perustuvan diskurssianalyysin ja autoetnografian valossa voidaan todeta, että sukupuolispesifit partiolippukunnat ovat positiivinen asia tyttöjen kasvun kannalta. Tutkielman informantit kokivat, että tyttöporukassa toteutettu partioharrastus on muokannut heidän identiteettiään positiivisesti ja antanut heille hyviä eväitä muuhun elämään.
Keywords: autoetnografia, identiteetti, partio, partiotytöt, tytöt