”Edessä pakkomuutto Suomeen” : Kansaneläkkeen lakkauttaminen ulkomailla asuvilta – Mediassa esiintyvät teemat ja näkökulmat - Kaleton, Mette (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan kansaneläkkeen lakkauttamisen vaikutuksia ulkosuomalaisiin, tarkastellen miten aiheesta puhutaan Helsingin Sanomissa. Suomen hallituksen päätös lopettaa kansaneläkkeen maksaminen ulkomailla asuville astuu voimaan helmikuussa 2025, ja päätös tulee vaikuttamaan noin 25 700 ulkosuomalaiseen. Tämä päätös on herättänyt laajaa keskustelua sekä huolta erityisesti ulkosuomalaisten keskuudessa, sen vaikuttaen merkittävästi heidän taloudelliseen sekä yhteiskunnalliseen asemaan. Tämän tutkim tavoitteena on analysoida, millä tavoin Helsingin Sanomien artikkelit käsittelevät kansaneläkkeen lakkauttamisen vaikutuksia ulkosuomalaisiin. Tämä tutkielma tulee tarkastelemaan, millaisia narratiiveja sekä mielikuvia ulkosuomalaisista eläkeläisistä muodostetaan, pohjautuen heidän omiin kokemuksiin sekä haasteisiin. Artikkelin pohjalta tulen tutkimaan myös sitä, millä tavoin kansaneläkkeen lakkauttaminen vaikuttaa ulkosuomalaisten omaan suhteeseen Suomeen sekä yhteiskunnalliseen asemaansa. Tutkielman aineistona tulen käyttämään kuutta Helsingin Sanomissa julkaistua artikkelia, jotka ovat julkaistu kohun jälkeen elokuussa 2024. Artikkelit käsittelevät pääasiassa ulkosuomalaisten eläkeläisten arkea sekä tulevaisuuden elämänlaatua kansaneläkkeen lakkauttamisen jälkeen. Aineiston artikkelit pohjautuvat pääosin Espanjan Aurinkorannikolla asuviin eläkeläisiin, jotka ovat joutuneet sopeutumaan uusiin taloudellisiin realiteetteihin. Tämän tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautuu pääosin Mieke Balin narratiiviseen analyysiin, sekä kehysanalyysiin. Narratiivisen analyysin avulla tutkielmassa tarkastellaan, millä tavoin henkilökohtaiset tarinat sekä mediassa esitetyt tekstit muokkaavat käsitystä ulkosuomalaisten asemasta. Kehysanalyysin avulla tullaan analysoimaan, millä tavoin media ylläpitää tietynlaisia tulkintakehyksiä kansaneläkkeen lakkauttamisesta, sekä millä tavoin nämä kehykset vaikuttavat yleisempään ymmärrykseen aiheesta. Tämä tutkielma tarjoaa ajankohtaista tietoa kansaneläkkeen lakkauttamisen yhteiskunnallisista vaikutuksista sekä siitä, miten media käsittelee tätä kiistanalaista aihetta.
Keywords: Avainsanat: kansaneläke, ulkosuomalaiset, diskurssianalyysi