Tekoäly ja mikrobilääkeresistenssi - Vatanen, Tommi; Karkman, Antti; Jokiranta, Sakari; Kantele, Anu; Virta, Marko (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Yli miljoona kuolemaa vuosittain aiheuttava mikrobilääkeresistenssi on vakava globaali ongelma. Sitä voidaan torjua muun muassa kehittämällä diagnostiikkaa ja kliinistä päätöksentekoa, kartuttamalla tietämystä sen synnyn ja leviämisen mekanismeista sekä valmistamalla uusia mikrobilääkkeitä. Kaikkia näitä keinoja voidaan tehostaa tekoälyn (artificial intelligence, AI) avulla. Tekoälyn sovelluksista erityisesti koneoppimisen voidaan odottaa löytävän tiensä tutkimuksen kautta myös kliiniseen käyttöön. Jotta koneoppimisella päästäisiin hyviin tuloksiin, oikeaa tietoa tarvitaan riittävän laajasti. Tekoälysovellus vaatii kliinisessä diagnostiikassa viranomaisluvan sekä tartuntojen leviämisen seurannassa myös tartunnantorjunnasta vastaavan yksikön ja mahdollisesti hoitohenkilökunnan hyväksynnän. Tekoälylle on nopeasti löydetty käyttöä resistenssiin liittyvässä tutkimuksessa ja uusien mikrobilääkkeiden kehittelyssä.