Ovatko EU:n finanssipoliittiset säännöt vihdoin uudistumassa? - Henriksson Marketta; Lehtimäki Jonne (Kansantaloustieteellinen Yhdistys, 2023)
Pandemian takia keskeytyneet keskustelut EU:n talouspoliittisen koordinaatiokehikon tulevaisuudesta käynnistyivät uudestaan viime syksynä, mistä alkoivat laajat teemakohtaiset komiteatason keskustelut EU:ssa. Pitkälti näiden keskustelujen pohjalta komissio julkaisi marraskuun alussa suunnitelmansa siitä, miten koordinaatiokehikkoa pitäisi sen mielestä uudistaa. Muutoksen painopiste on finanssipoliittisten sääntöjen uudistamisessa, jossa komission keskeinen ajatus on yhdistää asteittaisempi julkisen talouden sopeuttaminen tiukempaan valvontaan. Keskustelut komission suunnitelmista ovat jo käynnistyneet jäsenmaiden välillä, jotka pyrkivät löytämään yhteisymmärryksen muutoksen suunnasta alkuvuonna, minkä jälkeen olisi mahdollisten lainsäädäntömuutosehdotusten aika. Todennäköisesti uutta kehikkoa päästään kuitenkin soveltamaan täysimääräisesti vasta vuotta 2025 koskevassa finanssipoliittisessa suunnittelussa.