Turvattomien kiintymyssuhdetyylien yhteys parisuhdetyytyväisyyteen aikuisiällä - Ahlqvist, Sonja; Pohjola, Taru (My University, 2025)
Kiintymyssuhteet syntyvät varhaisessa vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa ja niiden on havaittu vaikuttavan yleiseen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin myös aikuisiällä. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että kiintymyssuhteilla on yhteys myös parisuhdetyytyväisyyteen. Aiemmissa tutkimuksissa on oltu erityisen kiinnostuneita turvattomien kiintymyssuhdetyylien vaikutuksesta parisuhdetyytyväisyyteen. Turvattomiin kiintymyssuhdetyyleihin lukeutuu ahdistunut ja välttelevä kiintymyssuhde, jotka molemmat ovat yhteydessä matalampaan parisuhdetyytyväisyyteen. Aiheesta on tehty kattava meta-analyysi vuonna 2019 – kuitenkin sen jälkeen on julkaistu paljon uutta tutkimusta aiheeseen liittyen. Tämän systemaattisen katsauksen tarkoituksena olikin koota uusimmat aiheesta tehdyt tutkimukset ja selvittää toistuuko sama tutkimustulos uudemmissakin tutkimuksissa. Systemaattisen katsauksen kirjallisuushaut suoritettiin PsycArticles, PubMed ja PsycInfo -tietokantoihin. Yhteensä tietokantahaun tuloksena saatiin 329 artikkelia, jotka vietiin Rayyaan –ohjelmaan, ja joista poistettiin yhteensä 63 kaksoiskappaletta. Kävimme kahden toisistaan riippumattoman arvioijan toimesta artikkelit läpi sokkoutetusti poissulku- ja sisäänottokriteerit huomioiden. Lopulliseen katsaukseen artikkeleita otettiin mukaan 14. Systemaattisen katsauksemme tulokset kiintymyssuhteiden ja parisuhdetyytyväisyyden yhteydestä olivat yhteneväisiä aikaisempien katsausten kanssa. Välttelevä ja ahdistunut kiintymyssuhdetyyli olivat yhteydessä huonompaan parisuhdetyytyväisyyteen. Yhteensä 12 tutkimuksessa havaittiin yhteys ahdistuneen tyylin ja parisuhdetyytyväisyyden välillä: mitä ahdistuneempi kiintymyssuhdetyyli, sitä heikompaa oli parisuhdetyytyväisyys. Välttelevän kiintymyssuhdetyylin osalta 13 tutkimuksessa havaittiin vastaavanlainen yhteys, eli mitä välttelevämpi kiintymyssuhdetyyli, sitä heikompaa oli parisuhdetyytyväisyys. Parisuhdetyytyväisyyden keskeinen vaikutus yleiseen hyvinvointiin ja onnellisuuteen korostaa kiintymyssuhdetyylien ja parisuhdetyytyväisyyden yhteyden merkitystä. Lisätutkimusta erilaisilla otoksilla ja laajemmilla tutkimuskysymyksillä voitaisiin hyödyntää pariterapian kehittämisessä ja parisuhdetyytyväisyyteen vaikuttavien tekijöiden laajemmassa ymmärtämisessä.
Keywords: parisuhdetyytyväisyys, parisuhde, kiintymyssuhde, kiintymyssuhdetyylit, ahdistunut kiintymyssuhdetyyli, välttelevä kiintymyssuhdetyyli