TYYPIN 1 DIABEETIKKOJEN GLUKOOSIN OMASEURANTA UUDELLA FLASH-SENSORILLA - Nousiainen, Eveliina (My University, 2021)
Tässä syventävien opintojen työssä selvitettiin tyypin 1 diabeetikkojen glukoosin omaseurantaa uudella flash-sensorilla. Lisäksi työssä on tarkasteltu laajemmin glukoosin omaseurantaa ja eri mittausmenetelmiä. Erityisesti huomiota on kiinnitetty jatkuvan glukoosiseurannan hyötyihin tyypin 1 diabeetikon hoitotasapainon parantamisessa ja verenglukoositason vaihtelun vähentämisessä. Syventävien opintojen aikana toteutettiin tutkimus, jossa tarkasteltiin uuden jatkuvan jaksottaisen glukoosisensorin, flash-sensorin (FreeStyle Libre, Abbot Oy) toimintaa tyypin 1 diabeetikoilla. Laitteen kokeilukäyttöön osallistui 52 potilasta 12 viikon ajan aikuisten diabetespoliklinikalla ja tarkoituksena oli selvittää flash-sensorin käytön vaikutus glukoositasapainoon (HbA1c) sekä yöllisiin hypoglykemioihin, ja kartoittaa laitteesta mahdollisesti hyötyvät potilaat.