Varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opetushenkilöstön näkemyksiä joustavasta esi- ja alkuopetuksesta - Marjanen, Mikael; Leino, Petri (My University, 2024)
Tässä pro gradu -tutkimuksessa tutkittiin joustavan esi- ja alkuopetuksen toteutusta. Tutkimuksemme tavoitteena oli saada tietoa joustavan esi- ja alkuopetuksen toteutuksesta ja tulevaisuuden näkymistä. Lisäksi selvitimme, kuinka lapsen etu tulee huomioitua toimintaa toteuttaessa. Kävimme kolmessa satakuntalaisessa koulussa haastattelemassa opetushenkilöstöä. Kaikki haastateltavat olivat osallistuneet joustavan esi- ja alkuopetuksen toteuttamiseen jo useamman vuoden ajan. Haastattelimme kahdeksaa henkilöä keväällä 2023. Haastateltavat olivat kolme varhaiskasvatuksen opettajaa, kolme luokanopettajaa ja kaksi rehtoria. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytimme teemahaastattelua eli puolistrukturoitua haastattelua. Aineiston analyysi pohjautui teemoitteluun. Joustavaa esi- ja alkuopetusta toteutettiin paja- ja yhdysluokkatoimintana. Joustavassa esi- ja alkuopetuksessa korostettiin paljon lapsilähtöisyyttä, toimivaa yhteistyötä ja moniammatillisuutta. Positiivisina asioina nähtiin muun muassa vastuun jakaminen, nivelvaiheen haasteettomuus sekä eriyttämisen monet mahdollisuudet. Haasteiksi taas koettiin esimerkiksi resurssien riittämättömyys, vuorovaikutustaidot sekä arvostuksen puute. Joustava esi- ja alkuopetus koettiin yleisesti kuitenkin mielekkäänä, palkitsevana ja lapsen edun mukaisena toimintana. Joustava esi- ja alkuopetuksen yhteistyö mahdollisti opettajien toiminnan omien vahvuuksien kautta. Luokanopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien yhdistetyt näkemykset toiminnan suunnittelussa sekä toteutuksessa loivat eheämmän kokonaisuuden. Joustavan esi- ja alkuopetuksen nivelvaihe ei aiheuttanut oppilaille juurikaan haasteita, koska toimintatavat ja -ympäristö olivat tuttuja jo esikouluvuoden ajalta. Lapsen etu huomiotiin todella vahvasti esimerkiksi lapsilähtöisellä pedagogiikalla sekä eriyttämisen mahdollisuuksilla. Oppilasmäärän lasku ja koulujen lakkauttaminen olivat yhteisiä huolenaiheita. Haastateltavat toivoivat, että tulevaisuudessa joustavaa esi- ja alkuopetusta toteutettaisiin enemmän. Lisäksi toivottiin, että resurssipulaan ja suunnitteluajan vähäisyyteen saataisiin ratkaisu.
Keywords: Joustava esi- ja alkuopetus, lapsilähtöisyys, nivelvaihe, yhteistyö, eriyttäminen