Big datan hyödyntäminen organisaation toiminnan ohjauksessa ja päätöksenteossa : Case energiateollisuus - Kylänpää, Oona (My University, 2019)
Big data on viimeisten vuosien aikana noussut yhdeksi merkittäväksi ilmiöksi sekä tutkijoiden että organisaatioiden keskuudessa. Organisaatioiden saatavilla on tänä päivänä valtava määrä jäsentynyttä ja jäsentymätöntä dataa, jota syntyy nopeasti ja monimuotoisesti sekä organisaatioiden sisä- että ulkopuolella. Vaikka big data itsessään ei ole uutta, sen tehokas analyyttinen hyödyntäminen on. Big data -analytiikan avulla on mahdollista luoda arvokkaita näkemyksiä suuresta määrästä monimuotoista dataa organisaatioiden toiminnan tueksi. Big datan hyödyntämistä organisaatioiden toiminnan ohjaukseen ja päätöksentekoon käytännössä on vielä kuitenkin tutkittu hyvin vähän, joten tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella laskentatoimen näkökulmasta big datan hyödyntämistä sekä selvittää, miten energia-alan organisaatiot hyödyntävät big datasta saatavaa informaatiota toiminnan ohjaukseen ja päätöksentekoon ja miten merkitykselliseksi organisaatiot big datan todellisuudessa kokevat. Tämä pro gradu -tutkielma on laadullinen organisaatiotutkimus. Tutkielman teoriaosuus pohjautuu aiemmin tehtyihin tieteellisiin artikkeleihin sekä muuhun kirjallisuuteen käsiteanalyyttistä tutkimusotetta noudattaen. Teoriaosuudessa kuvaillaan organisaation toiminnan ohjausta, päätöksentekoa, big dataa sekä sen hyödyntämistä organisaation toiminnan ohjaukseen ja päätöksentekoon. Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin toteuttamalla viisi teemahaastattelua, joista kolme käsitteli big datan hyödyntämistä organisaation toiminnan ohjaukseen ja päätöksentekoon ja kaksi big datan hallintaan ja analytiikkaan liittyviä järjestelmiä. Tutkielman empiirisessä osuudessa keskitytään kuvailemaan kahden Suomessa toimivan energia-alan organisaation kokemuksia big datan hyödyntämisestä. Haastateltavien kokemukset big datan hyödyntämisestä analysointiin teemoittelemalla ja haastatteluista saatua aineistoa peilattiin aikaisempiin tutkimuksiin. Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että big datan hyödyntäminen tukee organisaatioiden toiminnan ohjausta ja päätöksentekoa, mutta varsinaista kriittistä merkitystä sillä ei vielä organisaatioissa ole. Tutkielmassa havaittiin, että big datan hyödyntäminen mahdollistaa organisaatiossa tarkempien ja optimaalisempien ennusteiden ja suunnitelmien luomisen tulevaisuudelle sekä reaaliaikaisemman toiminnan seurannan ja ohjauksen. Big datan hyödyntäminen tarjoaa myös organisaatioiden päätöksenteon tueksi yhä enemmän arvokasta reaaliaikaista informaatiota, johon päätökset voidaan pohjata. Toisaalta tutkielma osoittaa, että big datan hyödyntämiseen liittyy vielä paljon haasteita, kuten datan heikko laatu, jotka heikentävät niistä saatavaa hyötyä organisaatioiden toiminnassa.
Keywords: big data, big data -analytiikka, toiminnan ohjaus, päätöksenteko